ШЛЯХИ.На одеській зустрічі українські та російські високопосадовці якихось надто стратегічних питань у галузі транспортної співпраці, загалом, не вирішували. У «Плані заходів з реалізації Концепції інтеграції транспортних систем України та РФ на 2011 — 2014 рр.» переважали формулювання на кшталт «вивчити питання», «продовжити роботи», «напрацювати механізм реалізації». Такі проекти, як будівництво мосту через Керченську протоку, швидкісне залізничне сполучення між Києвом і Москвою, та, приміром, запровадження наскрізних тарифів, на порядку денному у транспортних перемовинах постають вже не вперше. Позитив полягає у тому, що сторони демонструють готовність доводити ці проекти до реального втілення.

Віце-прем’єр-міністр — міністр інфраструктури України Борис Колесніков заявив, що на засіданні профільної підкомісії в українсько-російських відносинах у сфері транспорту був досягнутий значний прогрес. «Ми вже практично домовилися, — заявив віце-прем’єр, — що поїзди сполученням Київ — Москва розвиватимуть швидкість до 160 км/год, тобто долати відстань за 5 — 6 годин максимум». Принципове прискорення Борис Колесніков пообіцяв і пасажирам, що мандрують в межах країни: «Так, поїзд Львів — Донецьк нині йде 26 годин, а вже з травня він ітиме 4 години 30 хвилин до Києва і 5 годин 30 хвилин з Києва до Донецька. Тобто за 10 годин можна буде дістатися із заходу нашої країни на схід, що є дуже важливим для наших карпатських курортів та індустріальних регіонів країни».

Міністр транспорту РФ Ігор Левітін підбив підсумки одеської зустрічі таким чином: «Загалом за усіма видами транспорту ми виконали ті завдання, які перед нами ставили президенти наших держав на міждержавній раді».

Морський, залізничний, авіаційний та автомобільний транспорт — для кожної із підгалузей у підсумковому документі знайшовся бодай рядок. Причому йшлося тут не лише про потенційні економічні здобутки від співпраці. Міністри підписали міжвідомчий протокол про співробітництво в морському та авіаційному пошуку і порятунку на Чорному та Азовському морях, а також меморандум про транспортну безпеку.

Завершальним акордом зустрічі стали відвідини оновленого стадіону «Чорноморець». Хоча офіційне відкриття цієї футбольної арени заплановане на 19 листопада, вона вже зараз справила на Бориса Колеснікова неабияке враження. Віце-прем’єр вважає, що хоча Одесі не пощастило з Євро-2012, її новий стадіон може стати одним із вагомих аргументів для того, аби запросити до України один з найближчих мундіалів.