РИНОК КАПІТАЛУ

В першому кварталі цього року компанії "чистих" технологій залучили на ІPO (первісна публічна пропозиція акцій) $2,57 млрд. За прогнозом виконавчого директора консалтингової компанії "Fuel Alternatіve" Юлії Березовської, у другому півріччі буде значна кількість публічного розміщення акцій компаніями сфери чистих технологій (сleantech). Минулий рік став для підприємств сleantech рекордним на фондовому ринку. Зокрема, лише у четвертому кварталі 2010 року 30 компаній із сегмента чистих технологій залучили інвестиції, розмістивши свої акції на біржах.

Торік на ринку ІРО 93 компанії сleantech залучили $16,3 млрд. На Китайській фондовій біржі ChіNext, через яку залучають інвестиції, в основному малі та середні компанії, реалізовано 61% загального обсягу первісних розміщень акцій. Найбільше ІРО було зафіксовано на Мадридській фондовій біржі: компанія Enel Green Power, що займається розвитком відновлювальних джерел енергії, розмістила акції на $3,6 млрд. Найбільший обсяг інвестицій на ІРО залучила китайська компанія "SіnovelWіndGroup" - $1,4 млрд.

Протягом перших трьох місяців нинішнього року у світі було здійснено 294 ІPO на $46,9 млрд, що на 13% менше порівняно з аналогічним періодом 2010 року. Перше місце за обсягом залученого капіталу посів Нью-Йорк (вперше з 2008 року). Нью-Йоркська фондова біржа залучила капіталу в розмірі $13,5 млрд, випередивши азійські фондові майданчики. Втім, експерти "Ернст енд Янг" вважають, що в майбутньому буде зростати роль Гонконгу. NYSE обігнала фондові ринки Шеньчженя - $11,2 млрд, Сингапуру - $5,6 млрд і Шанхая - $4,5 млрд. За той же час 2010 року емітенти залучили лише $7,2 млрд.

Близько $12,6 млрд залученого капіталу припало на промисловий сектор ( транспортні компанії та виробників виробничого обладнання). Друге і третє місця зайняли енергетика та охорона здоров'я - $ 7,9 млрд та $6,2 млрд. За кількістю операцій переважали сировинний сектор - $4,6 млрд і сектор технологій - $2,8 млрд.

За оцінками аналітиків, в Україні цього року очікується ІPO на $600 млн. Більшість розміщень відбудеться на Варшавській та Лондонській біржах.

Вікторія БОРИСОВА
для "Урядового кур'єра"

Основні розміщення акцій українських емітентів за кордоном у 2011 році

Компанія Розміщено
 акцій, %
 Залучена 
сума, $ млн
 Фондовий
майданчик

ІPO в процесі:

 
KSG Agro33 орієнтовно 40 млнВаршава
Індустріальна
молочна група
34,9орієнтовно 80 млнВаршава

ІPO, що готуються:

 
Луцк Фудзн\дн\д Варшава
Артериумн\дн\д Варшава
Агрополисн\дн\д Варшава
Український
Медіа Холдінг
н\дн\дВаршава або Лондонська
фондова біржа
Нафтобазн\дн\дн\д
 ІPO, що відбулися:   
 Кернел 6,8 (SPO) 142 млн Варшава

Джерело: Reuters