Хоч 2015-й ще не закінчився, але вже напевно можна сказати, що він виявився в Україні найтеплішим. Є змога оприлюднити й кінцеві результати. За даними Центральної геофізичної обсерваторії, середньорічна температура повітря в Києві сягнула 10,5°С. Це на 0,6°С вище, ніж попереднє рекордне значення в 2007 році. Уперше середньорічна температура повітря у столиці перевищила 10°С.

Побито рекорди і в інших регіонах країни.

Ще трохи — і про зиму забудемо? Фото Володимира ЗAЇКИ

Дуже теплим в Україні виявилося і все останнє десятиріччя. Наявні дані показують, що середньорічна температура повітря з початку регулярних спостережень підвищилася щонайменше на 2°С. Це відповідає зміщенню території країни на кількасот кілометрів на південь.

Від початку рік виявився дуже теплим. У січні середня температура повітря в Києві становила лише -0,7°С, що вище від норми на 4,9°С. Уже в квітні можна було позасмагати на пляжі. 12 квітня температура повітря сягнула 23,8°С.

Потішило теплом і літо, насамперед серпень. Цей місяць виявився теплішим за липень. Але найбільше здивувала температура 1 та 2 вересня.

Цими днями температура в Києві сягнула відповідно 35,5 і 35,7°С. Це рекордні значення за весь період спостережень, а попередні значення перевищено на 2°С. Цікаво, що цими днями температура повітря в Криму була майже такою самою.

У 2015 році в Києві та в багатьох інших містах  зафіксовано по кілька десятків температурних рекордів максимальної, середньодобової та нічної температури.

Абсолютний максимум температури (42,0°С), зафіксований 12 серпня 2010 року в Луганську, встояв. Можливо, не надовго.

На жаль, висока температура супроводжувалася невеликою кількістю опадів, насамперед улітку. Тому обміліли річки, подекуди з колодязів зникла вода. Посуха негативно позначилася і на врожайності. І хоч підвищення температури має неоднозначні наслідки, можна стверджувати, що краще все-таки потепління, ніж похолодання. 

Віктор ВИШНЕВСЬКИЙ,
доктор географічних наук,

Олександр КОСОВЕЦЬ,
директор Центральної геофізичної обсерваторії