ПАРТНЕРСТВО

Україна і Люксембург активізують двостороннє співробітництво

"Ми зацікавлені у контактах на всіх рівнях. Ми зацікавлені в активізації співпраці з компаніями вашої країни, у реалізації спільних проектів у промисловості, енергетиці, телекомунікаціях та інших сферах", - таку заяву зробив Прем'єр-міністр Микола Азаров у ході зустрічі з Головою Палати депутатів Великого Герцогства Люксембург Лораном Мозарем.

Глава уряду запросив Прем'єр-міністра Люксембургу відвідати з візитом Україну. Для активізації торговельно-економічної співпраці сторони також домовились про візит міністра економіки і зовнішньої торгівлі Люксембургу до України. Крім того, домовлено про прискорення роботи щодо узгодження позицій з конвенції про уникнення подвійного оподаткування. Водночас Україна і Люксембург інтенсифікують культурний і науковий обмін. Зокрема, за пропозицією люксембурзької сторони, Микола Азаров доручив Міністерству освіти опрацювати питання обміну студентами між університетами Києва і Люксембургу.

"Нашим урядом і парламентом Україна розглядається як дуже важливий партнер. Ми сподіваємося, що після цього візиту наше співробітництво розвиватиметься ще інтенсивніше. Для нас Україна має пріоритетне значення", - наголосив Лоран Мозар. Він додав, що Люксембург повністю підтримує євроінтеграційні прагнення України.

Микола Азаров торкнувся також внутрішніх проблем держави. "Україна за останні п'ять років пережила часи популізму, коли непрофесійні дії влади призвели до того, що наш державний борг виріс у чотири з половиною рази, і Україна опинилася на межі дефолту", - підкреслив він, додавши, що лише у липні Україна повинна віддати боргів, накопичених попередниками, на суму, яка перевищує річні витрати на всю систему освіти.

За його словами, українська опозиція і надалі продовжує пропонувати суспільству популістську, економічно необгрунтовану політику. Хоча ще вчора, при владі декларувала відданість реформам. "От, наприклад, ціна за барель нафти на світових ринках виросла з 70 до 120 доларів, а вони нам кажуть: потрібно знижувати ціни на пальне. Або: не потрібно змінювати пенсійний вік. За рахунок чого це можна зробити? Чи ж ви не підписувалися під необхідністю вільних цін, пенсійної реформи, підвищення тарифів? Тому я мрію про конструктивну опозицію, яка розуміє проблему і пропонує реальні варіанти її розв'язання, а не займається бездумним популізмом виключно заради своїх рейтингів", -цитує слова глави уряду департамент інформації та комунікацій з громадськістю Секретаріату Кабміну.