РЕВІЗІЯ

Держфінінспекція повертає громадянам зайве комірне

Подивившись на свою платіжку за комунальні послуги, щоразу бачу заборгованість, хоча розраховуюся регулярно. До несплати мені зараховують дворічної давнини різницю між тоді чинними тарифами і незаконно підвищеними. І це попри те, що столичним органам місцевого самоуправління погрожував пальчиком і Антимонопольний комітет (ціни економічно не обгрунтовані, механізм нарахування непрозорий, виконавці послуг не визначені), і постійно бореться фракція «Удар» у міськраді, подаючи від імені киян позови до суду. Але віз і нині там: тарифи залишилися підвищеними, а тим, хто у проміжку між тимчасовим їх зростанням і пониженням платив по-старому, нарахували заборгованість.

Коли подібні зловживання прокотилися по всій країні, за справу взялася Державна фінансова інспекція. І світло в кінці тунелю таки з’явилося. Перевіряють як рівень тарифів, так і перерахунок вартості фактично ненаданих чи наданих не в повному обсязі житлово-комунальних послуг. На вимогу ревізорів громадянам вже повернули понад 12 млн грн.

Плата за комунальні послуги не вилітатиме «в трубу». Фото з сайту gazeta.snk24.ru

— З початку року ми виконуємо доручення Кабінету Міністрів щодо контролю за дотриманням законності органами місцевого самоуправління при підвищенні тарифів на житлово-комунальні послуги, — пояснив голова Держфінінспекції Петро Андреєв. — Протягом лютого-квітня Держфінінспекція та її територіальні органи отримали понад 600 звернень громадян, більша частина яких надійшла через телефон довіри. Перевірялися й факти, про які громадяни повідомили Прем’єр-міністра через мережу Facebook.

За словами посадовця, переважно люди скаржаться на безпідставне підвищення комунальних тарифів протягом жовтня-грудня 2011 року та від початку 2012 року. Загалом скарги надійшли на `329 підприємств ЖКГ. І хоча кожна четверта скарга на безпідставне підвищення комунальних тарифів не підтвердилася, проте під час ревізій виявлені випадки безпідставного зростання тарифів на послуги з утримання будинків і прибудинкових територій за рахунок завищення розміру останніх, а також підвальних приміщень житлових будинків, території, на якій проводяться заходи з дератизації та дезінфекції тощо.

Зокрема такі факти встановлено у Дніпропетровську, Рівному, Харкові, Сімферополі, Керчі. Держфінінспекція проводила перевірки подекуди спільно з правоохоронними органами. За результатами ревізій призупинили дію рішень щодо підвищення тарифів на послуги з утримання будинків та прибудинкових територій у Харківській, Чернівецькій, Донецькій областях, у Сумах, Херсоні, Чернігові. В Алушті, Керчі, Харкові, Рівному, а також у кількох містах Запорізької, Миколаївської та Харківської областей міські ради зменшили затверджені ними у 2011 році та січні 2012 року тарифи, а в Полтаві та Бердянську — скасували.

Скажімо, Первомайська міська рада, що на Миколаївщині, змушена була скасувати рішення про підвищення тарифів на послуги з водопостачання та водовідведення. Річ у тім, що тут до складу тарифу включили завищені майже у 2,5 раза витрати на касове обслуговування. Окрім того, занизили у розрахунку тарифу плановий обсяг поданої питної води, через що тариф на водопостачання та водовідведення зріс.

До таких самих дій вдався й виконком Сокирянської міської ради після ревізії, проведеної держфінінспекцією в Чернівецькій області. Дію рішення щодо підвищення тарифів для населення на послуги з водопостачання та водовідведення довелося призупинити. Контролери вказали на те, що фактичні втрати води КП «Сокиряни-благоустрій» протягом останніх років становили 18%, а в тарифі вони «зросли» до 23,2%. Та й це ще не все: комунальники завищили у середньому на 40% порівняно з фактичними витратами інші складові тарифів на свої послуги (на 70% — на водовідведення, на 19% — на утримання будинків і прибудинкових територій).

За результатами ревізій скасували свої рішення про підвищення тарифів на водопостачання та водовідведення Запорізька і Первомайська міські ради, Первомайська селищна рада (Миколаївська обл.), Перовська сільрада Сімферопольського району (АР Крим), Сніжнянська міська рада (Донецька обл.).

У Києві ревізори перевіряли відповідність фактичної собівартості наданих послуг з утримання будинків і прибудинкових територій вартості затверджених тарифів. Таких невідповідностей знайшли чимало. За одинадцять місяців минулого року мешканцям Дніпровського району столиці зайве нараховано до сплати за послуги, які не надавались (або надавались не в повному обсязі), 6,398 млн грн. Споживачам уже зробили перерахунок на 5 млн 430,8 тис. грн. Однак ревізії ще тривають, повідомили у прес-службі Держфінінспекції. Нині вони проводяться на 112 підприємствах житлово-комунальної сфери, на послуги яких у 2011—2012 роках зростали тарифи для населення.