Не бійся суду, а бійся неправедного судді, каже одна українська мудрість. Щоб і суд прямий і суддя не кривий, висловлює побажання друга. 

Справедливий суд — це судові процедури, які дають змогу  встановити істину  без упередження, залякування чи політичного тиску. «Ви вірите, що в нас такий суд? — запитує голова Асоціації карикатуристів України Костянтин Казанчев. — А карикатуристи не вірять. Вважають: якщо суд  не справедливий, то це «ще не суд», або «вже не суд». Це схоже на бізнес.  Суд зобов’язаний виносили ухвали з огляду на право, а не доцільність, гроші чи владу, інакше це також не суд. Це, як кажуть,  по поняттях».

Українські карикатуристи до справедливого процесу готові. Фото Світлани СКРЯБІНОЇ

Люди, то як так  сталося, що одним з супутніх слів недосконалої судової системи  разом із корупцією і хабарництвом  стала деградація? Відповідь на це нериторичне запитання також на кінчику олівця.

Віктор Голуб — перша премія

Неправедне правосуддя — больова точка суспільства. Для когось характеристикою  процесу можуть бути резонансні справи, про які щодня повідомляють ЗМІ, коли  абсурдність вироків чи перебігу слухань видно навіть далеким від юриспруденції пересічним очам, а для багатьох мірилом став  безпосередній пошук справедливості в конкретного представника Феміди. Незалежне опитування свідчить, що в Україні 95% населення не довіряють чинній судовій системі. Отже, Україна потребує докорінної судової реформи, перегляду законодавства. Адже проблеми в судовій системі — одні з найболючіших точок соціального життя держави, хвороба його основ, порушення основних прав людини.

Олексій Кустовський — друга премія

Умови цьогорічного конкурсу карикатур із промовистою назвою «Встати, суд іде!», зорганізованого Асоціацією карикатуристів, Українською Гельсінською  спілкою з прав людини за фінансової підтримки Міжнародного фонду «Відродження», були досить жорсткими.  Конкурсні роботи виключно українських карикатуристів повинні стосуватися проблем дотримання і реалізації прав людини в сучасному українському суспільстві та бути спрямовані на висвітлення проблем, що існують у нашій країні. Роботи не можуть бути спрямованими на проблеми, що існують в інших країнах. Справді, настільки специфічне наше нинішнє становище!

Олександр Дубовський — третя премія

У березні авторитетне журі розглянуло 238 робіт 45 авторів і визначило переможців. Ними стали:

1 премія: Віктор Голуб,  м. Здолбунів.

2 премія: Олексій Кустовський, м. Вишневе.

3 премія: Олександр Дубовський, м. Дніпропетровськ.

Одна із загальних засторог, що їх  відзначають відвідувачі виставки «Встати,  суд іде!», яку традиційно експонують у фойє столичного торгово-розважального комплексу «Більшовик», — брак позитиву. Його не знайдеш у жодній роботі! Та чи так усе безнадійно? Чи, може, є спосіб зробити, щоб словосполучення справедливий суд не мало вигляду першоквітневого жарту. Подумаймо  разом! Люстрацію — пропонувати! 

Ганна РОМАШКО
для  «Урядового кур’єра»