ВИЗНАННЯ

В Держслужбі охорони шанують своїх кращих працівників

Схоже, цієї весни в Департаменті Державної служби охорони на одну добру традицію не традицію, але точно приємну церемонію стало більше. Днями тут започаткували внутрішньовідомче, не прив’язане до якихось певних дат чи свят урочисте відзначення працівників, які виявили високий професіоналізм і мужність при виконанні своїх службових обов’язків. Що означають ці обов’язки, в загальних рисах можна лише уявити, пам’ятаючи, що міліція охорони протистоїть злочинності у прямому значенні цього слова. Кожен виклик по лінії «102», кожне спрацювання системи тривожного оповіщення є непередбачуваною за розвитком ситуацією, тож у будь-якому разі співробітник ДСО має бути готовим до всього.

Ось і вирішили у відомстві періодично вшановувати тих своїх колег, хто при попередженні чи припиненні найбільш резонансних злочинних проявів показав себе тільки з кращого боку. Скажімо, як бійці спецпідрозділу групи затримання Управління ДСО при УМВС у Херсонській області прапорщик міліції В. Подубієнко і старший сержант міліції І. Ніколенко, які зовсім недавно, в березні, миттєво  затримали озброєного пневматичним пістолетом невідомого в масці, який увірвався у відділення одного з банків і вимагав у касирів гроші. Або як наряд спецпідрозділу Управління ДСО при УМВС Луганської області у складі прапорщиків міліції С. Яременка та І. Рєзника, які, прибувши за сигналом «Тривога» в ювелірний магазин «Єсенія» в м. Рубіжне, професійно затримали якогось Куксина, котрий за кілька хвилин до цього в приміщенні почав стріляти з пістолета в підлогу, погрожуючи продавцеві. 

Відзначати кращих у ДСО стає доброю традицією. Фото прес-служби ДСО МВС України

До речі, ювелірна, так би мовити, тематика часто фігурує в оперативних зведеннях Держслужби охорони. Буквально днями на світанку пункт централізованого спостереження відділу ДСО при УМВС України в Севастополі зафіксував брак зв’язку з охоронною сигналізацією салону-магазину від Київського ювелірного заводу, розташованого по вул. Генерала Петрова. Сюди негайно прибули черговий по відділу майор міліції А. Шелудько, начальник центру технічної охорони підполковник міліції В. Туманов, бійці групи затримання прапорщик міліції Д. Цихоцький і старшина міліції П. Балик. Обстеживши місце події, вони виявили з фасадної частини магазину пролом у стіні. Завдяки оперативно-розшуковим заходам працівники ВДСО разом із слідчо-оперативною групою Ленінського райвідділу міліції розшукали і затримали зловмисника, який викрав із магазину ювелірні вироби на загальну суму приблизно 1 мільйон 200 тисяч гривень.

Утім, охоронцям доводиться мати справу не лише з бандитами, хуліганами чи з тими, хто не проти поживитися за рахунок інших. Недавно, в переддень Міжнародного жіночого дня опівдні бійці взводу з охорони об’єктів і кредитно-фінансових установ роти міліції Мукачівського міжрайонного відділу ДСО при УМВС України в Закарпатській області О. Волков і І. Маркулин, які охороняли нафтопровід «Дружба», на засніженому полі біля села Галич побачили чотирирічного хлопчика, одягненого лише в одну сорочечку. Хлоп’я вже посиніло від холоду, але навіть спробувало тікати… Охоронники закутали його в теплу куртку і чотири з гаком кілометри несли на руках до того місця, куди змогла під’їхати викликана ними швидка медична допомога. На щастя, все влагодилося: протримавши дитину кілька днів у лікарні, медики констатували лише загальне переохолодження організму. Як виявилося згодом, хлопчик із багатодітної ромської родини пішов із двору в чому був у поле…

Вітаючи відзначених відомчими грамотами і грошовими преміями працівників, начальник Департаменту ДСО МВС України генерал-майор міліції Анатолій Назаренко щиро подякував їм за сумлінне ставлення до своїх службових обов’язків, за виявлені мужність і високий  професіоналізм. А вже після нагородження в розмові з нашим кореспондентом Анатолій Миколайович зауважив, що, виконуючи такі відповідальні завдання за нинішньої криміногенної ситуації, працівники Служби повинні знати: їхня сумлінна і самовіддана праця ніколи не залишиться непоміченою. Справжніх професіоналів шанують скрізь, а в нас, у ДСО — особливо, наголосив генерал Назаренко.