НОВАЦІЯ

Презентований у Луцьку портал «Адміністративні послуги  органів виконавчої влади та місцевого самоврядування Волинської області» —  єдиний у державі подібного типу і може істотно ускладнити життя бюрократів

Голова обласної державної адміністрації Борис Клімчук, представляючи новий інтелектуальний продукт працівникам засобів масової інформації, зазначив,  що проект реалізовано на виконання реформ, розпочатих Президентом України Віктором Януковичем. У тому числі й для того, аби зменшувати корупційний потенціал.

Керівник виконавчої влади області розповів, як в одному з міністерств діяв  подавач заяви на отримання ліцензії. Спочатку той за десять днів поцікавився у людей, що її безпосередньо розглядали, чи є у нього перепони, які б заважали отримати йому цю ліцензію. І отримав відповідь: «Начеб-то — ні…» А тоді вже за три дні до терміну, в який ця ліцензія мала бути видана, чемно нагадав: «Чи не забули ви, що у вас залишилося лише три дні, аби без порушення вимог законодавства відреагувати на мою заяву?» І при цьому… привітно, але впевнено усміхнувся. Ліцензія була видана у встановлений строк і… без звичних часто при цьому «знаків уваги».

Група розробників порталу вже міркує над наступним кроком щодо створення на волині  «елекронного врядувння». Фото автора

— Сайт створено таким чином, аби він був корисним кожному пересічному мешканцю Волині… Громадянин у повному обсязі має знати свої права у конкретній ситуації, а чиновник — про свої обов’язки перед платником податків. На новоствореному порталі людина без спеціальних знань відтепер оперативно зможе отримати інформацію про ті чи інші послуги, дізнатися про терміни розгляду конкретного звернення і правове поле, в якому має діяти представник органів влади, отримати бланки тих чи інших форм, —  зазначив він. — Цим ми фактично підточуємо підвалини безмежної влади чиновника, який змушений буде працювати лише у регламенті своїх посадових обов’язків. Темі «я — начальник, а ти — бовдур!..» настав час класти край!..

З організаційними аспектами новоствореного інтелектуального продукту, який увібрав в себе досвід кращих подібних європейських розробок і аналогів якому поки в Україні немає,  ознайомив заступник керівника апарату — начальник організаційного відділу ОДА Роман Матвійчук. Саме він разом із заступником голови — керівником апарату ОДА Станіславом Ющиком у команді комп’ютерників фактично був мозковим центром розробки.

— Органи влади і місцевого самоврядування, до яких ми звернулися за допомогою, доброзичливо поставилися до цієї роботи… З’ясувалося, що вони надають аж… 2543 послуги! Уперше в Україні фактично створене «Єдине електронне вікно» щодо всіх адміністративних послуг, які надають населенню органи влади, — розповів він. — Для зручності відвідувачів ми передбачили пошук потрібної інформації «за життєвими ситуаціями», з якими найчастіше люди звертаються до влади. А також — за категоріями і установами. Для зручності на сайті функціонує пошуковий механізм;  є й  можливість для зворотного зв’язку. Організовано систему контролю та моніторингу за станом функціонування порталу.

Цікаво, що новий веб-ресурс створений працівниками облдержадміністрації практично без залучення сторонніх фахівців і додаткових коштів із бюджету.

Інформація на порталі підтримуватиметься самостійно в належному вигляді спеціально уповноваженими для цього представниками тих чи інших  державних установ і організацій. Вони вже отримали відповідні паролі для дистанційної роботи.

На офіційних веб-сайтах облдержадміністрації, райдержадміністрацій та міських рад розміщено банер із переходом на сайт «Адміністративні послуги Волинської області».

ДОВІДКА «УК»

На веб-сайті «Адміністративні послуги Волинської області» самостійно розміщують інформацію:
— усі 16 райдержадміністрацій (1698 послуг);
— усі 4 виконкоми міських (міст обласного значення) рад (457 послуг);
— 11 структурних підрозділів облдержадміністрації (загалом — 67 послуг);
— 17 територіальних підрозділів центральних органів виконавчої влади (218 послуг).
Окрім того, на веб-сайті розміщена інформація:
— про усі сільські, селищні, міські (міст районного значення) ради;
— про типові послуги сільських, селищних, міських (міст районного значення) рад на прикладі трьох визначених рад (Боратинської сільської, Торчинської селищної, Ківерцівської міської ради).