РАДА ЄВРОПИ

Останнє засідання Комітету міністрів РЄ не обійшло своєю увагою українське питання та справу Юлії Тимошенко

Пікантність і  без того непростої ситуації полягає ще й у тому, що наразі Україна головує в Комітеті міністрів Ради Європи. Проте якщо досі Києву вдавалося використовувати своєрідний імунітет та вплив країни-голови КМ, щоб стримувати хвилю критики з боку держав РЄ, поки тривав розгляд справи Юлії Тимошенко у суді, то після проголошення вироку це стало надзвичайно важко.

Після спільного обговорення позицій держав-членів РЄ щодо ситуації в Україні, які оприлюднили присутні на засіданні посли, була зроблена заява Комітету міністрів. У ній Рада Європи висловила серйозну стурбованість з приводу вироку Юлії Тимошенко у вигляді семирічного ув’язнення, назвавши його вибірковим та політично вмотивованим правосуддям.  Комітет міністрів звернувся з проханням до Генсека РЄ Турбйорна Ягланда донести цю стурбованість до уваги української влади і особливо наголосити на тому, що для України дуже важливо мати незалежну судову систему.

Постійний Представник нашої держави при РЄ Микола Точицький вважає, що подібними заявами РЄ втручається у внутрішньополітичні справи України і таким чином тисне на правосуддя. В коментарі «УК» дипломат розповів, що звернув увагу учасників засідання КМ на те, що судовий процес у справі Юлії Тимошенко остаточно ще не завершено, а Верховна Рада незабаром збирається внести відповідні поправки до Кримінального кодексу. «На засіданні КМ я запевнив своїх колег, що Україна залишається відданою демократичним цінностям і дотримуватиметься всіх зобов’язань, які вона взяла, вступивши до РЄ», — сказав Микола Точицький.