Сумбурні думки, ймовірно, з'явилися нещодавно у головах сумчан. Адже виконавчий комітет міської ради заборонив цілодобову роботу всіх магазинів. Уночі там торгуватимуть лише автозаправки, готелі, ресторани та залізничний вокзал. Таке рішення виконком ухвалив на підставі Закону "Про тишу" та статуту міста, дослухавшись до скарг його жителів. Напевно, мав на увазі обмеження продажу алкоголю та тютюну.

Переконана, влада не врахувала потреби всіх громадян. Не можу достеменно оперувати фактами, проте, як підказує інтуїція, лише четверта частина нашого населення, яка сидить удома, підтримує таке "табу". Третина працює допізна і через те, що магазини зачинені, не в змозі придбати щось потрібне.

Я не веду мову про залежних від алкоголю українців. Таким жодні заборони не допоможуть. П'яниця, якщо не купить уночі в магазині, завітає до сусідки, яка, мабуть, вже й припинила гнати самогон, та, дякуючи владним мудрецям, поновила свій бізнес. І будьте певні, до такої тітки прийде й молодь.

Складається враження, що піклуються у нас про меншу частину українців, які, зважаючи, зверніть увагу, лише на власний інтерес, чхають на інших. Не хочеш пиячити - не вживай. Дратує запах цигарок - не стій там, де курять. У тій же Європі заборона на куріння в громадських місцях має дещо інший ракурс. Приміром, у Німеччині, Італії, Франції забезпечують права курців, створюючи їм відповідні умови, відводячи спеціальні приміщення та місця.

Досить часто у нас лунають думки, що Україні потрібно переймати міжнародний досвід. Але ж сліпо калькувати когось не слід. Візьмемо сусіда. У Росії котрий рік поспіль триває боротьба з продажем спиртного, але без особливого успіху. Пиячити росіяни менше не стали. Однак, як свідчить статистика, від отруєння сурогатним алкоголем там помирає понад 23 тис. громадян щорічно. Бо закон постійно порушується - в "комендантські" години спритники майже у відкритий спосіб продають "палену" горілку.

Чи пошириться всією Україною така ініціатива, достеменно не відомо. Але готуватися до цього варто: у Львові та Києві вже прийняті відповідні рішення. Проте йдуть і зворотні процеси. Скажімо, Івано-Франківська міськрада за рішенням суду призупинила заборону на продаж пива, слабоалкогольних та алкогольних напоїв у роздріб з 22.00 до 8-ї ранку на підставі того, що це суперечить закону.

Якщо нововведення врешті приживуться, українці вихід знайдуть. Купуватимуть спиртне з потрійним запасом та... з потрійною силою його вживатимуть. Бо менталітет такий: заборонений плід завжди солодший. Обходити "нічний сухий закон" допоможуть і таксисти, продаючи горілку значно дорожче, як це було за пріснопам'ятних 90-х. Жахає те, що якісний алкоголь упевнено замінить сурогат. І Україна, яка і так за рівнем смертності посідає одне з перших місць у Європі, підтвердить сумний статус-кво.

Але тут є ще один момент. Після 10-ї неможливо буде купити навіть шмат хліба та ковбаси. Та чи вистачить зарплатні середньостатистичного українця на вечерю в ресторані? А як пояснити малій дитині, що молока немає, бо магазини зачинені? Чи замислювалися можновладці ось про такі наслідки свого рішення?

Якщо розпочинаєте боротьбу з алкоголем і тютюном, не ставте хрест принаймні на невід'ємних потребах кожної людини. Варіантів виходу із ситуації щонайменше два - закрити уночі "сумнівні" відділи в магазинах або запровадити касовий контроль проданого краму.