2014 рік стрімко увірвався в життя  планети. В ногу з часом відбулося й дотримання головних атрибутів святкування: залпи салюту, масове народне гуляння, збереження сімейних цінностей. У всьому цьому треба було не тільки взяти участь, а й закарбувати на сучасних носіях. Ті ж, кому хотілося залишити слід не лише в особистому архіві, а й в історії, посягнули на рекорди.

Дубай: хмарочоси розкошів гідні Книги Гіннесса. Фото з сайту dailyfunnydose.com

Усім феєріям феєрія

Першими серед землян ще опівдні за київським часом Новий рік зустріли жителі Океанії. Далі новонароджений покрокував часовими поясами, змушуючи полишати турботи й поринати в атмосферу свята дедалі більше людей. До речі, за останніми даними Німецького фонду населення Землі, 1 січня 2014 року населення планети сягнуло 7,2 мільярда людей. Сподіваємося, креативних серед нас теж побільшало, а головне — не згасає прагнення людини будь-якою ціною вивищитися серед рівних. Та що там окрема людина — цілі нації і країни намагаються здивувати.

Представникам Книги рекордів Гіннесса, приміром, замість поїдання олів’є довелося фіксувати нове досягнення — новорічний феєрверк у Дубаї  перевершив усі сподівання.

Салют тривав шість хвилин і складався з 450 тисяч феєрверків, над організацією дійства працювали понад 200 піротехніків. Залпи здійснювали з 400 точок, розташованих впродовж 100 кілометрів берегової лінії і обрисів штучних островів.

Дубай побив рекорд, встановлений у 2012 році в Кувейті. Його офіційно зареєстрували як наймасштабніший і найтриваліший у світі.

Почалося шоу з піротехнічного «зворотного відліку» до настання Нового року. Однак замість заявленого початку опівночі салют стартував на 20 хвилин пізніше. Деякі ЗМІ зазначають, що це входило до планів організаторів, інші пишуть, що феєрверк затримали через сильний вітер.

Один із залпів висвітив на небі прапор ОАЕ розміром 225 на 130 метрів. Це має стати найбільшим в історії піротехнічним зображенням національного прапора.

У ніч, коли трапляються дива, українці також закликали експертів, які фіксують рекорди. На Майдані Незалежності в Києві майже півмільйона громадян запланували поставити світовий рекорд із наймасовішого виконання Національного гімну. Близько опівночі над головною площею Києва залунав гімн України: люди співали, тримаючи в руках ліхтарики й мобільні телефони.

І не так важливо, чи встояло світове досягнення Індії, де разом заспівали головну пісню країни понад 121 тисяча індусів. Євромайдан уже вважають подією року в Україні 75,2% опитаних фондом «Демократичні ініціативи» та Українським центром економічних і політичних досліджень імені Олександра Разумкова. Європа називає Євромайдан поверненням Європі віри  в ЄС, і навіть російські ЗМІ зазначають, що українські події стали найпомітнішими на теренах СНД. 

Загалом феєрверки не оминули  країн з різними політичними настроями. Навіть у Північній Кореї не обійшлося без санкціонованого владою піротехнічного шоу. А ще в «закритій» країні відкрили… гірськолижний курорт. Офіційне відео засвідчило: після мітингу з портретами лідерів та урочистими маршами зі схилу помчали перші лижники.

Нью-Йорк: конфеті над Таймс-сквер. Фото з сайту bigpicture.com

Європа і Новий Світ традиціям не зраджують

Урочиста церемонія 16 одружень пройшла в новорічну ніч біля Воріт поцілунків, розташованих у румунському місті Тиргу Жіу. За словами мера міста, останніми роками десятки закоханих пар з усієї Румунії воліють отримувати свідоцтва про шлюб саме в цьому місці, і при цьому жодна з цих пар не розлучилася.

Через  широко відчинені двері випустили старий рік і впустили новий у Великій Британії. В Шотландії напередодні Нового року, як і завжди,  підпалювали в діжках смолу і котили їх вулицями. Оце й було прощання зі старим. Після цього дорога Новому року відкрита.

Мадрид: за кілька ковтків до новорічного фламенко. Фото з сайту bigpicture.com

Останніми Новий рік зустріли в західних штатах США, Канади, Мексики, на Гавайських островах, Таїті і в Самоа. Святкування там дедалі більше переймає традиції Старого Світу. Хіба що головні дійства, гуляння, феєрверки і вечірки відбуваються на пляжах, на океанському узбережжі, серед тропічної зелені.