Даруйте, але вільний переспів на тему «Скіфів» російського поета Олександра Блока, який до самої кончини аж до божевілля намагався зрозуміти своїх співвітчизників, згадуємо тут не заради красного слівця. Надто вже ситуація трагікомічна.

Учора в провінційному російському Донецьку на судовому процесі у справі громадянки України народного депутата Надії Савченко тривав допит свідків. Точніше, відеодопит. Тих, кого на суді називають свідками у справі, навіть не потрудилися доправити до міста обласного підпорядкування Ростовської області. Їм облаштували затишний майданчик у Воронежі.

Тож не дивно, що один з адвокатів Надії Савченко Ілля Новиков заявив: тим, хто свідчить через відеоконференцзв’язок із Воронежа, навіть не видно обвинувачену.

Ефектний захист українки судді, на жаль, не оцінили. Фото з сайту svoboda.org

«Видно тільки, що у клітці хтось є. Обличчя Надії повністю закрите від камери броньованим склом, що відблискує. Так-от, я єдиний з учасників процесу, хто подивився на нього з обох боків екрана. Клітка стоїть так, що в камеру не видно нічого. У свідків, яких суд допитував по відео, прокурори завжди запитували, чи впізнають вони підсудну, і всі говорили, що впізнають», — розповів Ілля Новиков.

Щоб привернути увагу суду, Надія у Донецьку одягла на голову мішок під час відеодопиту підполковника ФСБ Олексія Почечуєва. Савченко стверджує, що підполковник брав участь у її викраденні, і щоб перевірити, чи впізнає він її із закритою головою, українка одягла на голову пакет (стильний такий, з національним орнаментом).

«Надія Савченко продемонструвала свідку Почечуєву руку і запитала, скільки пальців вона показує. Почечуєв сказав, що не бачить. Якщо по відеозв’язку не видно пальців і рис обличчя, не зрозуміло, як свідки впізнавали Савченко», — дивується другий її адвокат Микола Полозов. «Справжній підполковник», до речі, з’явився до суду в колоритній перуці та окулярах і цілковито міг зійти за героя. Однак його застав зненацька несподіваний візит до Воронезького суду українського консула й адвоката.

Зрештою адвокати  заявили, що Почечуєв не справжній, і захотіли встановити особу того, хто відповідає на запитання обвинувачення. Суд проігнорував…

Утім, і захист, і сама кремлівська бранка не чекають милості від російського кривосуддя. Вирок буде обвинувальним і, як кажуть, з усією суворістю. Як відомо, російські прокурори вже оголосили обвинувальний висновок, за яким українці загрожує до 25 років ув’язнення.

Надія Савченко звинувачення відкидає і стверджує: на момент загибелі російських журналістів її вже захопили сепаратисти, які потім силоміць переправили її до Росії. Та вже існують певні ознаки того, що російська влада ухвалила рішення: Надію обміняють чи відправлять відбувати покарання на батьківщину.

«Ми чули заяву від російського мін’юсту, який стверджував, що «за певних умов є можливість, що Надію відправлять відбувати покарання на батьківщину», — сказав в інтерв’ю Радіо Свобода один з адвокатів Савченко Ілля Новиков. — І оскільки всі розуміють, що це означає, що вона не залишиться ув’язненою, коли потрапить до України, дипломатичною мовою це означає, що Росія вже погоджується з тим, що Надію за якийсь час звільнять. Може, то буде обмін, може, звільнення, може, якесь інше рішення, але процедура вже не має такого значення, як те, що Надію звільнять».