СПАДЩИНА

Справжня архітектурна перлина загубилася посеред широких степів Запорізької області

У містечку Василівка дивом зберігся замковий комплекс – історико-архітектурний музей-заповідник «Садиба Попова». Згадку про неї знаходимо у відомій книзі видатного вітчизняного педагога Антона Макаренка: саме тут у 1925 році, вражений красою і оригінальністю архітектури, він прагнув розмістити свою унікальну школу для сиріт.

Будівництво замкового комплексу тривало 20 років — з 1864 до 1884 року. До комплексу входить низка оригінальних будівель у різних архітектурних стилях — бароко, романсько-готському, мавританському. До наших часів, на жаль, збереглися лише флігелі та башта, а також конюшня, фасад якої є точною копією фрагменту московського Кремля.

Палац мав стати точною копією Воронцовського, що в Криму, однак перевершив його. Як розповів виконуючий обов’язки директора історико-архітектурного заповідника «Садиба Попова» Віктор Мєшков, проект центральної будівлі — чотириповерховий замок у мавританському стилі, від якого донині збереглася лише напівзруйнована башта, був виконаний місцевим талановитим архітектором Олександром Аггеєнком. Утім, досліджуючи архітектурні особливості інших будівель, науковці висловлюють передбачення, що видатні вітчизняні архітектори того часу Леонтій і Микола Бенуа також доклали тут своїх зусиль.

— Тільки-но знайдемо документальні підтвердження цього факту, наш архітектурний комплекс набуде високого статусу й отримає міжнародне визнання, а відтак і відповідне фінансування, — сподівається Віктор Мєшков.

На відновлення залишків зруйнованого шедевру архітектури потрібно близько 16 млн грн. У більш-менш прийнятному стані сьогодні перебуває лише один з мавританських флігелів комплексу: тут розміщений музей із постійно діючими експозиціями. В одній із кімнат представлені експонати із палацу Попова — фотографії, історичні документи, макет-реконструкція садиби з усіма будівлями й елементами ландшафтної архітектури, елементи внутрішнього декору кімнат, деякі речі. Також у музеї зберігаються цінні картини Карла Брюллова.

Запорізька громадськість активно долучається до справи відродження замку. Торік учасники запорізького клубу історичного і рольового моделювання «СКРІМ» за підтримки творчого об’єднання «ЮКОН» та у співпраці з керівництвом музею провели на території комплексу лицарський фестиваль, який відвідали 500 осіб. Родзинкою заходу стала організація майстер-класів із виконання середньовічних танців.