Цьогорічне святкування Дня Збройних сил України запам’ятається військовим надовго. Крім того, що вперше воно проходило в реальних бойових умовах, того дня армія отримала таку кількість військової техніки та нового озброєння, скільки не бачила за останні десять років.

На урочистостях у місті Чугуїв Харківської області, як і обіцяв напередодні, взяв участь Президент Петро Порошенко. «Сьогодні українське військо отримало модернізовану техніку. За якихось чотири місяці Укроборонпром удосконалив техніку. Держава нині спрямовує свої сили на те, щоб підвищити бойову міць», — наголосив Президент.

Прагнеш миру — вчися захищати свою Батьківщину. Фото Михайла МAРКIВA

Народ довіряє армії

Глава держави висловив сподівання, що отримана техніка і зброя, а також любов до Батьківщини принесуть українським військовим перемогу і звільнять українські території від окупантів. Водночас Петро Порошенко підкреслив, що залишається прихильником мирного врегулювання конфлікту.

Президент відзначив, що без системного забезпечення військ сучасною зброєю і технікою неможливо перемогти у війні. «У війська надходять нова бронетехніка, високоточні протитанкові засоби, засоби контрбатарейної боротьби, зв’язку, систем захисту. Водночас ведуться переговори з нашими партнерами про закупівлю сучасних зразків зброї, яких сьогодні не вистачає у Збройних сил України і виробництво яких в Україні наразі відсутнє», — повідомив Петро Порошенко. За його словами, Укроборонпром планує на 2015 рік дворазове збільшення завантаження потужностей з виробництва бронетехніки нового покоління, зокрема йдеться про нові БТР-4 та його модифікації, налагодження серійного виробництва бойової машини «Дозор» і модернізованих танків «Оплот».

Глава держави привітав військових із Днем Збройних сил і подякував за їхню мужність у захисті України. «Авторитет військових серед українців сьогодні є надзвичайно високим. Весь український народ довіряє українській армії», — підкреслив Петро Порошенко. Президент наголосив, що на Донеччині та Луганщині українські воїни захищають усі українські землі.

При цьому глава держави зазначив, що у війні вже вбито понад 1250 військових, із них 952 — з підрозділів Збройних сил. Президент і присутні вшанували хвилиною мовчання загиблих воїнів.

Підрозділам Збройних сил було передано танки Т-64БМ «Булат», танки Т-64 БВ, Т-72 Б1, Т-72UA, Т-72A, БТР-3е та БТР-4е, самохідні артилерійські установки 2C1 і вертольоти Мі-8 та Мі-2. Президент особисто оглянув усі види озброєння і техніки та поспілкувався з військовими, повідомляє прес-служба глави держави.

Оптимізм є, але стриманий

Розмова стосувалася не лише військової практики, а й політичних аспектів, зокрема роботи Тристоронньої контактної групи за участі представників України, Росії та ОБСЄ з врегулювання ситуації на Донбасі. «Досягнуто попередньої домовленості про те, що зустріч у Мінську відбудеться 9 грудня, — зазначив глава держави. За його словами, Україна очікує, що за результатами зустрічі буде затверджено графік реалізації мінських домовленостей. — 9 грудня має відбутися день артилерійської тиші, і протягом тридцяти днів ми повинні вийти на лінію зіткнення, яку зазначено в Мінському протоколі».

Глава держави підкреслив, що одночасно з цим має відбуватися відведення важкого озброєння, до якого належать артилерія і техніка, забезпечення ОБСЄ моніторингу за сталим припиненням вогню. Також Петро Порошенко наголосив, що має бути скасовано результати псевдовиборів, що відбулися на підконтрольних терористам територіях 2 листопада, та має розпочатися підготовка до організації місцевих виборів за українським законодавством.

«Я поки зі стриманим оптимізмом дивлюсь на заплановану на 9 грудня зустріч», — резюмував Президент.

Михайло ЮРЧЕНКО
для «Урядового кур’єра»