ВІЗИТ

Україна та Словенія мають багато спільних точок дотику в міждержавних  і економічних відносинах 

В Україні досі залишається багато невирішених питань щодо гармонізації національного законодавства з європейськими стандартами. Про це заявив Президент Віктор Янукович на спільній з Президентом Словенії Данілом Тюрком прес-конференції, відповідаючи на запитання про негативну реакцію європейської спільноти на судове рішення у справі Юлії Тимошенко.

Одним із актуальних питань глава держави назвав реформу кримінальної юстиції, зокрема ухвалення нового Кримінально-процесуального кодексу на заміну чинного, що діє з далекого 1962 року. Президент висловив переконання, що новий проект КПК буде розглянуто і ухвалено Верховною Радою: «Переконаний: тільки-но ми виконаємо цю складну роботу, Україна отримає сучасні європейські стандарти у питаннях права, процедур, свобод людини».

Натомість рішення суду щодо Юлії Тимошенко приймалося у межах чинного КПК. «Враховуючи те, що він діє, і правоохоронні органи, і органи юстиції, і судова влада зобов’язані його виконувати», — вважає Президент. Але він додав, що це не остаточне рішення. Попереду ще Апеляційний суд. І, безумовно, яке він прийме рішення і в рамках якого законодавства прийматиме це рішення,  матиме велике значення, повідомляє прес-служба Президента.

«Це прикрий випадок, який сьогодні перешкоджає питанню європейської інтеграції України. І він, безумовно, викликає занепокоєння в Європейському Союзі», — погодився Віктор Янукович.

Умови  для бізнесу

Українська влада постійно працює над створенням сприятливих умов для ведення інвестиційної діяльності в нашій державі у вигляді державно-приватного партнерства, відповідної законодавчої бази, зокрема й міжнародної. Прикладом такої роботи Віктор Янукович назвав підписані українсько-словенські документи.

Даніл Тюрк зазначив, що в Україні за підтримки словенських інвесторів уже реалізується кілька проектів. Говорячи про перспективи співпраці у сфері енергетики, він звернув увагу на досвід Словенії у модернізації енергетичних об’єктів, яким могла б скористатися Україна.

Україна справді зацікавлена в забезпеченні комфортного середовища для бізнесу та постійному продуктивному діалозі з підприємцями щодо ефективності реформ, які реалізуються в Україні. Йдеться про створення однакових правил гри для всіх, забезпечення юридичних умов розвитку й захисту. Таку заяву Віктор Янукович зробив уже в ході українсько-словенського бізнес-форуму.

Для цього в Україні триває процес удосконалення механізмів державної регуляторної політики та спрощення дозвільної системи.

Нікуди без євроінтеграції

Наші країни мають намір удвічі збільшити взаємний товарообіг. Таке переконання висловив під час зустрічі зі словенським Президентом Прем’єр-міністр Микола Азаров. Потенціал для цього є, адже останнім часом обсяг взаємної торгівлі вже зріс на 40%. Уряд України докладе максимум зусиль для подальшого поглиблення у цьому напрямку.

Микола Азаров запропонував Словенії створювати спільні підприємства у фармацевтиці. Україна також зацікавлена в розширенні свого експорту до Словенської держави, зокрема це стосується електроенергії, зернових, продукції металургійної галузі, харчової промисловості. «Наші країни мають можливість для кооперації, аби українські товари виходили на ринок ЄС, а словенські — на ринок СНД», — додав Прем’єр.

Глава уряду вкотре наголосив, що Україна наполягатиме на включенні до угоди про асоціацію своєї європейської перспективи та розраховує, що Словенія підтримає її у цьому питанні. «В угоді про асоціацію не згадувати про європейську перспективу України — це ображати країну, ображати її народ, який чітко обрав шлях європейської інтеграції, — наголосив Микола Азаров. — Тож ми розраховуємо, що Словенія підтримає нас у цьому питанні».

Президент Словенії погодився з можливістю подвоєння товарообігу та вкотре запевнив у підтримці євроінтеграційних прагнень України, повідомляє департамент інформації та комунікацій з громадськістю Секретаріату Кабміну.

Учора Даніл Тюрк відвідав Харків, про що у наступному номері розповість наш власний кореспондент у регіоні.