ЗВІДКИ ГРОШІ 

248 буковинських підприємств прозвітували про наявність іноземного капіталу
 

Географія надходжень інвестицій в економіку області охоплює 42 країни. Найпотужніші фінансові вливання — зі Швеції, Кіпру і Туреччини. А найвагоміші обсяги в галузі промисловості відносяться до виробництва харчових продуктів, напоїв і тютюнових виробів (без малого $20 млн загального обсягу прямих іноземних інвестицій), а також обробки деревини. Значну зацікавленість в інвесторів викликають операції з нерухомим майном ($11,2 млн), готельний і ресторанний бізнес.

Статистика знає все, але не все враховує. Наприклад, обсяг позабюджетного фінансування регіонального розвитку. А він істотний. Завдяки системній роботі влади у цьому та наступному роках Буковина отримає понад 140 млн грн у рамках Спільної операційної програми «Румунія—Україна—Молдова», проекти якої фінансуються з фондів Європейського інструменту сусідства та партнерства. До речі, з п’яти всеукраїнських проектів, що пройшли перший конкурсний відбір, чотири були саме з Чернівецької області.

Отож за кошти ЄС облаштують два пункти пропуску на українсько-румунському кордоні, запровадять систему вчасного попередження населення про небезпеку повеней. Буде також реалізована низка соціально важливих інвестпроектів, серед яких — спорудження сучасного водопроводу та полігону з утилізації сміття у м. Сокиряни, зростання можливостей етнографічного, релігійного та гірського туризму.

А днями офіційно завершилася реалізація спільного з румунською стороною проекту ЄС по лінії ENPI під назвою «Використання провідних європейських медичних практик — основа покращення якості медичних послуг у регіоні» загальним бюджетом у 146,8 тис. євро. Завдяки міжнародній співпраці, Заставнянська центральна районна лікарня, єдина з районних лікарень області, відтепер має найсучасніше хірургічне обладнання для проведення лапароскопічних операцій.

Загалом за програмою тристороннього транскордонного партнерства «Румунія—Україна—Молдова» прикордонна Буковина планує залучити на розвиток інфраструктури регіону 13 млн євро.

ПРЯМА МОВА
                                   
Сергій КУРЕННОЙ, 
начальник управління зовнішніх зносин
та зовнішньоекономічної діяльності
Чернівецької ОДА:

— Нашу ідею перетворення транзиту на товар підтримав Президент України Віктор Янукович. Таким чином потенційні транспортні можливості Буковини забезпечать інвестиційний прорив у низці ключових сфер життєдіяльності не лише нашого прикордонного з ЄС регіону, а й усієї країни.

Враховуючи екологічну привабливість Чернівецької області й динамічні зміни, що відбуваються останнім часом у її ключовій галузі, — агропромисловому комплексі, а також стрімке зростання у світі попиту на якісну й екологічно чисту сільгосппродукцію, можна говорити про значні перспективи інвестування в розвиток органічного землеробства й тваринництва краю.