ЗИМА ЗАЛИШАЄТЬСЯ

Снігові замети і морози протримаються до кінця лютого

Учора зранку робочий день у багатьох киян почався щонайменше з годинною затримкою. І причина цьому не у зіпсованих будильниках, а у снігових заметах, які у ніч з неділі на понеділок намело на київських вулицях. Тож звідси вже й звичний причинно-наслідковий ланцюжок: неприбрані тротуари, слизька траса, затримки з маршрутками, затори на дорогах, переповнене метро. Особисто я, близько дев'ятої ранку торуючи стежку по вулиці Богдана Хмельницького, не бачила ні двірників, які розчищають хідники, ні снігоприбиральних машин. Хіба що біля одного з дорогих кафе сніг був підметений, а працівник, одягнений у формену куртку, щедро сипав реагент на гладкі гранітні плити, якими вимощений поріг цього закладу харчування. Лише близько дванадцятої години дня, коли сніг припинився, з вікна редакції було чути, як по вулиці "поповзли" важкі снігоочисні машини.

 

Потурбуйся про ближнього

Схоже, на прощання зима вирішила підтримати свою репутацію найсуворішої пори року. За останні тижні українці відчули на собі всі зимові "принади": пронизливий північний вітер, пекучий мороз і снігові заметілі. У таку погоду найбільше страждають ті, кому просто немає де перебути зимову негоду. Тому, за вказівкою міністра з надзвичайних ситуацій Віктора Балоги, у Києві розпочали встановлювати мобільні пункти обігріву для безпритульних. Спеціальні намети з теплогенераторами, де можна випити теплого чаю і попоїсти, почали роботу з 18 лютого і функціонуватимуть у всіх районах столиці доти, поки триватимуть морози. Такі пункти розташовуються зазвичай у місцях масового скупчення людей. Працівники міністерства чергують у наметах цілодобово, де не лише нагодують і обігріють безхатченків, а й нададуть їм психологічну допомогу. Подібні мобільні пункти обігріву силами обласних управлінь МНС створено майже у всіх областях України. Радує факт, що люди за власною волею зносять до таких пунктів теплі речі та продукти, намагаючись таким чином, у прямому значенні слова, поділитися теплом з тим ближнім, кому воно вкрай потрібне.

Тепло переможе

Проте хуртовини накрили не всю територію України. Як сказала у коментарі "УК" начальник відділу метеорологічних прогнозів Українського гідрометеорологічного центру Людмила Савченко, найбільше снігового покриву додалося у Житомирській (15 см), у Вінницькій (15 см), у Хмельницькій (14 см), Чернівецькій (15 см) областях, у Києві та на Київщині (6-8 см). До речі, цікаво, що у Тетереві Київської області додалося аж 15 см снігу, а от на сході області не випало жодної сніжинки. "Такі снігові опади вважаються помірними, - сказала Людмила Савченко, - і абсолютно вкладаються у межі норми. Так що нічого надзвичайного не відбувається".

Синоптики підтверджують свої прогнози і не обіцяють потепління до кінця лютого.

- Календарна зима триватиме і надалі, - повідомила Людмила Савченко. - До кінця місяця по Україні середня температура вночі становитиме 9-15 градусів морозу, вдень - 4-10. По Києву і всій Україні випадатиме невеликий і помірний сніг. Це нормальні погодні умови для лютого, хіба що температура для цих останніх зимових днів на кілька градусів нижча за середню норму, проте і вона вважається цілком прийнятною.

А от яким буде початок весни і чи прийде до нас справжня весна з першими березневими днями, Людмила Савченко коментувати відмовилася. "Давайте трошки почекаємо", -сказала вона. Нагадаємо, що у січні начальник Укргідрометцентру Микола Кульбіда обіцяв, що весна цього року настане в Україні в другій декаді березня. А на початку лютого харківський бабак Тимко, якого розбудили від зимової сплячки, аби він передбачив прогноз на весну, свою тінь не побачив. Це, за американською прикметою, означає, що весна буде ранньою, теплою і настане також у середині березня.

Гарна прикмета на врожай

Вінницька - одна з областей, яку найбільше засипало снігом. У неділю мені саме дзвонила подруга, яка мешкає у приватному будинку під Вінницею, і ділилася враженнями від інтенсивних фізичних вправ - прибирання снігу з подвір'я. А як провели вихідні інші вінничани, ми дізналися у нашого власного кореспондента.

На Вінниччині сніг іде третю добу. Падає неквапно, лягає рівненько. Хлібороби кажуть, що це на врожай. Гарно від білої "ковдри" і в містах, і в селах. Та й мороз за щоки лише трішки щипає. Вдень 5-9 градусів нижче нуля, а вночі - 8-12. Тож у минулі вихідні малеча сповна натішилася можливістю покататися на санчатах і лижах. У деяких районах області сніжний покрив сягнув уже 23 сантиметри. Певне, колись у таку погоду на круторогих з дому не виїжджали. І тепер, хоч яке авто круте, Державтоінспекція Вінниччини звернулася до водіїв, щоб без нагальної потреби не сідали за кермо. А для дорожньої служби роботи додалося. Її підрозділи розчищають дороги від снігу та на крутосхилах посипають спеціальною сумішшю. У Вінницькому обласному центрі з гідрометеорології прогнозують ще кілька сніжних днів та зниження температури в останні зимові дні до 11-16 градусів.

"Сюрприз" для транспортників

Серед засніжених областей опинилася і Житомирщина. Тут також протягом трьох днів вирувала хуртовина, повідомляє наш власний кореспондент у цьому регіоні. Негода могла б стати серйозною проблемою для майже 8,5 тис. км автошляхів, серед яких близько однієї тисячі кілометрів - державного значення. Проте, як прокоментували ситуацію в Службі автомобільних доріг Житомирської області, ситуація залишалась у нормі, близько 250 працівників дорожньої служби перейшли на цілодобовий режим робіт, до яких задіяли 140 одиниць спецтехніки. В результаті автодороги області не лише залишались "прохідними" для транспорту, а, що не менш важливо, тут не зафіксовано надзвичайних ситуацій і резонансних ДТП із тяжкими наслідками. Цим варто завдячувати чітко налагодженій системі управління, що дало змогу сконцентрувати техніку і працівників на найважливіших ділянках робіт. Тож де відповідні служби на місці, там "сюрпризи" зими нікого не лякають.

Вікторія ВЛАСЕНКО, Олег ЧЕБАН, Віктор ШПАК