У суботу і неділю Черкащина приймала гостей з усієї України. До Чигирина з’їхалося багато патріотично налаштованих громадян, представників військових підрозділів, які нині захищають нашу землю від агресії на сході України, а також громадських активістів. Колони військових пройшли урочистим маршем на Замкову гору, де патріарх УПЦ Київського патріархату Філарет відправив молебень за Україну. Добровольці присяглися служити українському народові «до останньої краплі крові, до останнього подиху, вірою і правдою». 

Легендарні комбати одержали з рук голови Черкаської облдержадміністрації Юрія Ткаченка орден «Холодний Яр». Як зауважив один із нагороджених, командир другої роти штурмового батальйону «Айдар» народний депутат Ігор Лапін (позивний «Зола»), отримати відзнаку в такому місці — дуже символічно. На площі перед бастіоном патріарх Філарет освятив бойові прапори, які згодом вирушать на територію бойових дій.

Як наголошували учасники урочистостей, Холодний Яр — це завжди початок українських перемог, це свята земля, де кожен українець може сповнитися патріотичним та бойовим духом для боротьби за нашу державу. Цієї весни виповнюється 95 років з дня загибелі головного отамана Холодного Яру Василя Чучупака, а також 95 років створення Холодноярської бригади та Степової дивізії. Присутні хвилиною мовчання вшанували пам’ять героїв, полеглих за незалежність, зокрема й героїв Небесної Сотні.

 

До Холодного Яру приїхали добровольці з фронту й волонтери, щоб набратися патріотичного і бойового духу для подальшої боротьби за свободу України. Фото надане автором
 

Українці дедалі частіше приїздять до Холодного Яру, бо саме тут живе дух свободи. Холодноярці показали всім українцям яскравий приклад визвольної боротьби. Багато героїв, які загинули у нинішній війні, навідуються саме сюди, аби сповнитися бойовим патріотичним духом. Тут люди згадували вже новітніх українських героїв та проводили історичні паралелі, адже й тепер доводиться боротися з ворогом. Учасники мітингу запропонували вшановувати героїв Холодного Яру на загальнодержавному рівні.

На Чигиринському центральному стадіоні урочисто приймали добровольців до лав полків і батальйонів, формували міс?цеві волонтерські групи підтримки добровольчих і військових підрозділів. Книжковий фестиваль, ярмарок виробів народних майстрів, благодійна виставка-продаж картин «Борітеся — поборете» художника Віктора Цапка, конкурс дитячих малюнків та інших виробів-подарунків воякам, практичні заняття з основ військової та медичної підготовки для різних вікових груп, які провели інструктори з бойовим досвідом із підрозділів «Січ», «Карпатська Січ», показові виступи вояків різних частин та змагання між ними — всі ці та багато інших заходів сплелися в один ланцюг патріотичних подій. Наснаги додавали учасники мистецького фестивалю козацької слави за участі провідних українських гуртів та виконавців.

Учасники урочистостей мали змогу відвідати резиденцію Богдана Хмельницького, покласти квіти до пам’ятника поручникові армії УНР, письменникові Юрію Горлісу-Горському, відвідати Мотронинський монастир, де в юності послушником був Максим Залізняк, «табором стояли гайдамаки», де бував Тарас Шевченко. А в наметовому таборі, організованому молодими активістами, приїжджі відпочивали в колі друзів, спілкувалися з побратимами на вечірній ватрі, співали патріотичних пісень, зустрічалися з відомими політиками та фронтовиками.