СТРИТ-АРТ

Дніпропетровська молодь малює своє місто, прикрашає вулиці «рушниками» і «книгами»

Якщо ви побачите стіну будинку, забруднену різними беззмістовними  надписами або обклеєну оголошеннями, то що зробите? Ясна річ, підете собі далі у справах. А ось 25-річний Дмитро Хозін і його друзі з Дніпропетровського молодіжного руху К12, побачивши подібне, спробують відчистити її і перетворити на цікаву… картину. І ось уже на  колись брудній стіні розквітає дерево або яскравіє рушник.

Першою роботою дніпропетровських вуличних художників була «книга», в яку вони перетворили бетонну плиту біля одного з будинків. Ця «книга» стала кращою роботою зі стрит-арту, зробленою в країнах СНД у конкурсі одного з мистецьких журналів. Таке досягнення підштовхнуло розвиток вуличного живопису у Дніпропетровську, де нині цей напрямок є найактивнішим в Україні. 

Каналізаційні люки тепер "нявчать". Фото Дмитра ХОЗІНА

— Раніше вважали, що тільки балончиками розписувати можна, вуличному графіті не було альтернативи, а зараз ті, хто залишав по місту всілякі погані надписи, замисляться, як їм по-іншому самовиражатися, — каже  Дмитро Хозін. — Стрит-арт сьогодні набуває дедалі більшої популярності. Ті об’єкти, де все добре, ми не чіпаємо.  Заклеєні оголошення ми  відчищаємо. 

Спочатку справу Дмитро розпочинав з двома знайомими дівчатками, а тепер до його команди приблизно за два місяці приєдналось понад 50 прихильників. Щотижня бригадами по 3-4 особи молоді люди розмальовують якісь об’єкти міста. Приєднатися до них може будь-хто, не обов’язково художник. Головне — мати бажання.

На моє запитання, чи ганяв хтось невдоволений вуличних живописців, Дмитро каже, що ні. Навпаки: люди зупиняються, усміхаються і дякують їм за добру справу. До речі, ця справа коштує грошей. Зокрема одна вулична картинка може коштувати  від 50 до 250 гривень (фарби, пензлики, щітки тощо). Дніпропетровські стрит-артери мають близько 200 нових задумок! Як же народжується малюнок? Передусім обов’язково має бути його концепція. Він також має або нести позитив, гарний настрій, або змушувати над чимось замислитися, мати, так би мовити, філософське під∂рунтя. Спочатку стрит-артери обирають  занедбаний об’єкт, фотографують, а потім мозковим штурмом народжується ідея його перевтілення. Таким чином у місті, крім «книги», «рушника», «годинника», з’явилося й патріотичне «дерево» до Дня Незалежності на стіні біля Будинку вчителя із надписом «Зростай, Україно!», і білий подаруночок із червоною стрічкою, і кролик із морквою напроти міського пологового будинку №1 .

Такий "подарунок" під силу хіба що Геркулесу. Фото Дмитра ХОЗІНА

У планах стрит-артерів — розмалювати  синенькі паркувальні автомати, які кілька років тому закупили міські чиновники та так і не запустили в дію. «Найбезглуздіша покупка, — вважають молоді люди. — Наразі у міської влади навіть немає коштів їх прибрати. А ми надумали зробити з  них «автомати бажань». Буде й спеціальна кнопочка для їх здійснення».