ЛІЧИЛЬНИКИ

Столична влада переймається тим, щоб кияни не переплачували

В усякому разі, за тепло в своїх квартирах взимку. За словами заступника начальника Головного управління енергетики, енергоефективності та енергозбереження Сергія Демиденка, у київських житлових багатоповерхівках будуть встановлені теплові лічильники. За прикладом європейських країн, це треба було зробити давно, однак досі справа посувалася черепашачими темпами. Дехто каже, що головним противником встановлення були саме ЖЕКи, яким вигідно було купувати в енергетиків меншу кількість тепла для подачі людям, а плату з них брати як за повноцінну послугу.

Втім, то лише один бік медалі. Інший — втрати тепла, які йдуть по всьому ланцюжку подачі теплоносія. «У тих житлових будинках, які були побудовані ще у радянські часи, надзвичайно великі втрати теплової енергії, — зауважив Сергій Демиденко. — Мешканці будинків, які не обладнані тепловими лічильниками, позбавлені засобів мотивації зберігати тепло у власних помешканнях, бо рахунки їм виставляють за квадратний метр. Наразі один з ключових пріоритетів міської влади — оснащення житлового фонду Києва тепловими лічильниками. Уже зараз йде розробка проектів на тисячі будинків, а наступного року ця програма буде розширена».

Де тепло, там і затихок. Фото Ірини НАЗІМОВОЇ

Втім, не лічильниками єдиними переймається КМДА. Як повідомила її прес-служба, столична влада планує перейти на світлодіодні лампи, які освітлюватимуть під’їзди та прибудинкові території. Також у КМДА думають, як можна використати альтернативні джерела енергії для забезпечення будинків гарячою водою.

Також, за словами голови КМДА Олександра Попова, уже цього року влада розпочне ремонт сходових клітин у будинках, дахів, асфальтного покриття міжквартальних проїздів. Він зазначив, що ЖКГ столиці потребує залучення значних коштів для реформування. І нині київська влада відпрацьовує механізми ефективної співпраці з бізнесом. Зокрема, щодо впровадження енергозберігаючих технологій, управління житловим фондом міста тощо. За словами столичного очільника, кияни мають отримувати житлово-комунальні послуги, доступні за ціною та високі за якістю.

КОМПЕТЕНТНО

Олександр ПОПОВ,
голова КМДА:

— Реформування ЖКГ є одним із пріоритетів, визначених у Стратегії розвитку міста Києва до 2025 року, але хочу наголосити, що ми не повинні зволікати з вирішенням проблем до 2025 року. Необхідно вже сьогодні проводити активну роботу в цьому напрямку. Програми з модернізації сфери ЖКГ мають не лише розроблятись та затверджуватись, вони повинні виконуватись. У поточному році загалом на усі напрямки ЖКГ у міському бюджеті закладено фінансування у розмірі понад 1 млрд грн.