ГРОШІ

Інвестор планує вкладати в компанію мільярд щорічно

Віктор ПЕТРОВСЬКИЙ
для «Урядового кур’єра»

У продажу 25% акцій ПАТ «Київенерго» взяли участь двоє учасників, що дало змогу збільшити стартову ціну на 18,2 млн грн. Покупці пройшли п’ять кроків торгів. Один з учасників — «Полтаваобленерго» — запропонував за частку держпакета столичної енергокомпанії 446 млн грн. Переможцем торгів стала компанія ДТЕК, яка запропонувала за пакет 450,5 млн грн при стартовій ціні 432,3 млн грн.

Приватизація дасть друге дихання для  «Київенерго». Фото PHL

Приємна різноманітність

Самі торги проходили у прямій трансляції. «Фонд держмайна зробив максимум зусиль для того, щоб притягнути якомога ширше коло інвесторів: проводилися інвестиційні форуми як в Україні, так і за кордоном», — повідомив член Комітету Верховної Ради з питань промислової і регуляторної політики і підприємництва Михайло Чечетов. Окрім того, за його словами, Фонд пішов назустріч інвесторам, які подали заявки на участь у конкурсі, давши можливість «Полтаваобленерго» «дозібрати» документи. «Адже ФДМ міг одразу їх дискваліфікувати», — зазначив народний депутат.

Торги порівняно з попередніми продажами держмайна продемонстрували конкуренцію. «Фонд починає демонструвати конкурентний продаж», — така точка зору народного депутата від «Нашої України — Народної самооборони», колишнього глави Фонду держмайна Олександра Бондаря, який сумнівався, що другий учасник конкурсу — ПАТ «Полтаваобленерго» — буде допущений до торгів. «Це приємна різноманітність», — зазначив він.

Слід сказати, що у нинішньої приватизації до останнього було достатньо критиків. Але їхній запал стишувала абсолютна прозорість процесу, що зазначали, як уже наголошувалось, і українські, й закордонні спостерігачі. А головне — надзвичайна соціальна значимість програми.

Цю особливість чітко визначив старший економіст Міжнародного центру перспективних досліджень Ільдар Газізуллін, який попередив: приватизації компанії «Київенерго» можна було уникнути тільки за однієї умови — підвищуючи тарифи для населення. «Якби підвищувалися тарифи, а компанія мала б ефективніше правління, менше крали, приватизацію можна було б не проводити», — підкреслив він.

Як зазначив аналітик, насправді у світі багато прикладів, коли державні компанії ефективні. «Проте у нас склалося навпаки. Тому я підтримую приватизацію підприємств, адже в приватних руках вони, як правило, ефективніші», — наголошує Ільдар Газізуллін.

Кияни тільки виграють

Голова Фонду державного майна України Олександр Рябченко переконаний, що прихід у «Київенерго» реального інвестора — позитивний сигнал як для столиці, так і для майбутнього приватизації:

— Є інвестор, який вкладатиме кошти в розвиток компанії. Інвестиції підуть, і всі кияни відчують результат. Ми сподіваємося, що саме так проходитимуть й інші конкурси.

За словами глави ФДМУ, кошти від продажу акцій столичної енергокомпанії спочатку надійдуть на рахунок ФДМУ в Держказначействі, а потім будуть перераховані в держбюджет. Тобто у держбюджеті ці кошти будуть до кінця поточного року», — наголосив він.

Тут слід нагадати слова Олександра Рябченка ще до фіналу цьогорічної приватизації в енергетиці, що результати приватизації «Київенерго» і «Західенерго» не позначаться на тарифоутворенні: «НКРЕ визначає тарифи та ціни в енергетичній галузі, і компанія не має права встановлювати якісь окремі тарифи. Вона представляє пропозиції в НКРЕ».

З цим погоджуються й незалежні експерти. Так, за словами  Ільдара Газізулліна, «Київенерго», навіть перебуваючи в приватних руках, серйозно залежить від рішень Національної комісії регулювання електроенергетики України, а також місцевої влади в частині тарифів, стандартів якості послуг. «Насправді енергетичні компанії діють на регульованих ринках, тому вони дуже залежать від дій регулятора», — підкреслив спеціаліст Міжнародного центру перспективних досліджень.

Приватизація енергетики потрібна Україні як повітря. Це точка зору екс-міністра енергетики України, генерального директора «Енергетичної консалтингової групи» Олексія Шеберстова, який зауважує: «В Україні реформа енергоринку здійснена саме для того, щоб провести приватизацію енергетики, бо держава не в змозі ефективно управляти й проводити модернізацію енергоблоків».

За його експертною оцінкою, навіть у випадку повної приватизації теплової генерації у держави залишиться достатньо механізмів контролю за ринком і його регулюванням. «У держави є важіль, який дозволяє контролювати ринок, — це НКРЕ. Тому небезпеки в приватизації ніякої немає», — зазначає Олексій Шеберстов.

Щодо перспективи галузі після приватизації глава «Енергетичної консалтингової групи» повідомив, що сьогодні приватні енергокомпанії працюють значно краще за державні: «Наприклад, ДТЕК володіє «Східенерго», і нині «Східенерго» працює краще за всі генерації в Україні. Адже приватники проводять реконструкцію, заміну котлів, вузлів, енергоблоків».

Чи виграли інвестори?

Компанія-переможець, по суті, заплатила премію за контроль над «Київенерго», вважає аналітик інвестиційної компанії Dragon Capital Денис Саква. А його колега з інвестиційної групи ART Capital Станіслав Зеленецький, зауваживши, що кінцева ціна виявилася більш ніж удвічі вищою за ринкову, констатував: «Сьогодні вартість акції «Київенерго» на Українській біржі приблизно 8 грн, ДТЕК заплатила 16,6 грн за папір».

Папір не папір, але покупцеві належить упродовж шести місяців забезпечити погашення заборгованості київської компанії перед держбюджетом, соціальними фондами та ДП «Енергоринок». Поточна кредиторська заборгованість «Київенерго» становить 3,2 млрд грн, що приблизно всемеро перевищує ціну результату приватизаційних торгів. Наївно вважати, буцімто ДТЕК не знала, на що йде, адже вона ще в жовтні повідомила про залучення для участі в приватизації енергокомпаній майже мільярда доларів кредиту в кількох банках.

Як заявив після торгів генеральний директор компанії-переможця Максим Тимченко, ДТЕК  має всі фінансові можливості вивести «Київенерго» в лідери української енергетики. «Ми хочемо, щоб «Київенерго» стала гордістю не лише столиці, а й всієї України. Величезний потенціал у цієї компанії є», — підкреслив він.

Максим Тимченко дав аванс, який, без сумніву, почули мільйони киян: «Я б дуже хотів, щоб колишня слава столичної компанії повернулася, щоб кияни забули про відключення електроенергії, відсутність гарячої води, пориви теплотрас. І це, фактично, наше завдання. Це буде не лише внесок у розвиток нашого бізнесу, а й у розвиток суспільства, розвиток міста».

«За останні двадцять років жителі столиці, як, зрештою, й усієї України, достатньо наслухалися подібних обіцянок. Якщо нинішня програма реформ, важливою складовою якої є приватизація в галузі енергетики, дасть збій — це вже, здається, буде межею випробування наших громадян на міцність. Якщо держава не в змозі бути ефективним менеджером, вона повинна надати шанс ефективному бізнесу, а той, у свою чергу, зобов’язаний мати ефективних партнерів, не виключаючи й державних структур», — неодноразово наголошував Олексій Шеберстов.

«Думаю, з нашими знаннями, досвідом, фінансовими можливостями це буде реалізовано, — обіцяє Максим Тимченко. — У нас будуть партнери, зокрема й фінансові, адже необхідно залучити великі і досить «довгі» гроші. І я дуже сподіваюся, що у нас складуться партнерські стосунки з містом, оскільки майно «Київенерго» в основі своїй комунальне».

Купівля 25% держпакета акцій «Київенерго» дасть змогу енергохолдингу ДТЕК упевненіше почати вкладати кошти в столичні енерго- і тепломережі, вважає з цього приводу експерт енергетичних програм Центру Разумкова Сергій Дяченко. Він, як і Шеберстов, наводить за приклад «Східенерго», яке, за словами експерта, «сьогодні одне з найблагополучніших у плані модернізації з високим діапазоном мобільності».

Можна багато говорити про «ефективний менеджмент», але без реальних капіталовкладень прогрес не можливий. І сьогодні, коли світова економічна криза все ще «гасить» інвестиційні апетити фондового ринку, шанси отримують не ті інвестори, що мають кошти для перемоги на приватизаційних аукціонах, а ті, хто матиме змогу потім виконувати інвестиційні зобов’язання. Якщо порівняти, то минулого року ДТЕК вклала у свої енергетичні активи майже 2 млрд грн (у «Східенерго» — понад 460 млн).

Торги закінчились. Настає відповідальність

З урахуванням інвестиційних потреб компанії «Київенерго» початкова ціна була досить високою, признався вже після торгів гендиректор ДТЕК Максим Тимченко. «Ми фактично купили контрольний для нас пакет акцій. Тобто тепер у нас понад 71% акцій компанії. Це відкриває широке поле для подальшого розвитку «Київенерго», для інвестицій. Але при цьому, звичайно, на нас покладається дуже серйозна відповідальність, — підкреслює він. — Ми цілком усвідомлюємо ситуацію, що склалася. І, звичайно, можливість повноцінно управляти компанією стане умовою для того, щоб ми розгорнули широку інвестиційну програму».

«Хронічне недофінансування «Київенерго» впродовж останнього десятиліття призвело до того, що Київ значно відстав від європейських столиць за якістю наданих послуг з електро- і теплопостачання, рівню використання, стану кабельних і теплових мереж. Тож ми ставимо собі за мету ліквідовувати це відставання, — наголошує Максим Тимченко. — Ми оцінюємо рівень необхідних інвестицій у 12-15 млрд грн. Починаючи з 2012 року ДТЕК має намір вкладати в модернізацію енергетичної інфраструктури Києва до 1 млрд грн щорічно».

P.S. На січень 2012 року заплановано продаж державних пакетів акцій ще двох енергокомпаній — «Дніпроенерго» та «Донецькобленерго». Від приватизації державного майна, що здійснюється ФДМ та його регіональними відділеннями, за 9 місяців 2011 року до державного бюджету надійшло 11 млрд 001 млн грн. Загалом ФДМУ планує за чотири роки отримати від приватизації 40 млрд грн. Кабінет Міністрів України планує зберегти рівень надходжень до держбюджету-2012 від приватизації держмайна на рівні 2011 р. — не менше 10 млрд грн.

style=