Презентація книжки «Іловайськ», що відбулася у Волинській обласній науковій бібліотеці імені Олени Пчілки, не залишила нікого байдужим, адже йшлося про одну з найбільших трагедій нинішньої війни. Своїми спогадами з головним редактором газети «Панорама» письменником Євгеном Положієм поділилися бійці добровольчих батальйонів «Донбас», «Дніпро-1», «Херсон», «Миротворець», «Дніпро-2», «Кривбас», солдати й офіцери 17-ї танкової бригади, 92-ї, 93-ї бригад Збройних сил України, прикордонники Сумського пересувного загону — загалом майже сотня патріотів, які захищали територіальну цілісність країни від московитів.

Автор не ставить собі завдання назвати всі досі так і не встановлені факти  масштабної трагедії. Головна мета книжки — вшанувати світлу пам’ять тих, хто назавжди залишився під Іловайськом через традиційну підступність рашистів, які попри домовленості вдалися до підступного розстрілу наших воїнів. Залишити їхні імена для прийдешніх поколінь, аби вони завжди пам’ятали те, що свого часу не врахував Богдан Хмельницький, коли ставив підпис під Переяславською угодою: будь-який договір, підписаний керівниками Російської імперії, не вартий навіть ціни того паперу, на якому він з’явився!

Молоді бібліотекарі Наталія Соколюк та Інна Ковальчук у вільний час охоче долучаються до плетіння маскувальних сіток, що можуть врятувати життя нашим воїнам. Фото автора

Презентація книжки — лише один із багатьох патріотичних заходів, проведених останнім часом найбільшою книгозбірнею Волині.

— Буремний торішній лютий назавжди розділив історію України на «до» та «після» Революції гідності. Євромайдан для всіх нас народив надію на краще, натомість забрав життя найкращих синів, яких пізніше назвали Небесною Сотнею, — із хвилюванням у голосі розповідає Людмила Стасюк, директор книгозбірні. — Як ми могли не вшанувати окремим заходом пам’ять Едуарда Гриневича і Василя Мойсея, які були читачами нашої бібліотеки? Той вечір став ще одним нагадуванням, якою ціною ми здобули свободу.

Презентація книжок «Вклоняємось доземно українському солдату», «Волинський пантеон: Схід-2014», зустріч з учасницею подій на Євромайдані поетесою Марією Волинською (Махновець), тематичні виставки — лише частина  роботи волинських бібліотекарів з військово-патріотичного виховання.

— Подібних заходів бібліотекарі області проводять сотні, — каже Людмила Антонівна. — До того ж бібліотека імені Олени Пчілки часто виступає не лише як  ініціатор такої активної позиції, а й надає нашим колегам з районів і міст області методичну допомогу.

— Якою, на ваш погляд, має бути роль бібліотеки у віддаленому селі? — запитую директорку.

— І в селі, і в місті бібліотеки мають ставати центрами культурного життя. Адже в їхніх приміщеннях без будь-яких додаткових коштів на оренду можуть працювати різноманітні секції, гуртки, проводити репетиції вокальні чи інструментально-вокальні колективи. Ми орієнтуємо колег виявляти активну позицію у відзначенні історичних дат, ювілеїв земляків і видатних українців, які зробили помітний вклад в обстоювання національної ідентичності, державотворення, науку чи освіту.

Як учасники програми «Бібліоміст», Людмила Стасюк та її колеги доклали чимало зусиль, аби цей проект успішно реалізувати в області. За кошти міжнародної організації IREX  обладнані сучасною комп’ютерною технікою, засобами комунікації 83 бібліотеки. Тут громадяни мають змогу  безкоштовно користуватися інтернетом.

Інформатизація бібліотек, робота над залученням інвестиційних коштів не лише додали бібліотекарям нового досвіду і нових знань, а й  розширили сферу послуг. Два роки, наприклад, діє дистанційна правова приймальня. Суть її роботи полягає в наданні правових консультацій адвокатами, фахівцями в галузі права по скайпу. Це стало можливо завдяки активній громадській позиції Віталія Єлова, який нині очолює Волинську обласну спілку адвокатів.

Книгозбірня на вулиці Шопена в Луцьку на тривалий час стала одним із центрів волонтерської допомоги фронту. Донині у вільний від основної роботи час бібліотекарі і їхні добровільні помічники плетуть маскувальні сітки для Збройних сил України. А спільно з «Фундацією розвитку громад», наприклад, впроваджено проекти «Публічні бібліотеки — мости до е-урядування: модель електронного суспільства» та «Здорова нація — здорове майбутнє».

Принцип «під лежачий камінь вода не тече» працівники культури застосували, й коли з допомогою посольства США в обласній бібліотеці створювали «Вікно в Америку».

Дипломатична установа й надалі  фінансово підтримує центр та бібліотеку: спрямовує кошти на виготовлення меблів, придбання апаратури, поповнює книжковий фонд відділу документів іноземними мовами та новинками сучасної американської літератури. На базі центру діє мовний та кіноклуб.  Головним підсумком діяльності центру за роки існування є гуртування луцької інтелігенції, волонтерів, творчої молоді, яка прагне долучитися до досягнень американської нації у сфері культури, науки.

Відвідувачі «Вікна в Америку» мають змогу переконатися, яка відстань відділяє країни розвиненої демократії й Україну, яка так довго була під тоталітарним ярмом. І після цього поставити собі нові цілі, на досягнення яких і треба працювати. Хоча б заради того, щоб майбутні покоління українців назавжди забули про поняття «голод», «війна», «національне приниження»,  «русифікація», що незмінно супроводжували нас у минулому.