Минулого тижня в Криму настала справжня весна — тепла і сонячна. Для півострова такі дивовижні спалахи тепла взимку — скоріш правило, ніж виняток. Якщо на початку місяця тут ще були морози, то протягом останніх кількох днів стовпчики термометра показували +18° а у Севастополі повітря прогрілося навіть до +22°! Уявляєте щастя, коли можна посидіти на лавочці в парку чи пройтися вздовж морського узбережжя, мружачи очі від яскравого сонця!

Перші підсніжники в Криму бачили ще у січні. Фото Сергія АНАШКЕВИЧА

Саме це і зробив 12 лютого севастопольський фотограф Сергій Анашкевич. Але професійне око мружитися не вміє, навпаки, воно здатне побачити те, що минає око звичайної людини. І ось прямуючи до пам’ятника загиблим кораблям, просто на земляному пагорбі він побачив дивовижні перші крокуси. Фіолетові ніжні квітки радісно тягнули ледве розкриті бутони до сонця, ще тільки вчора винирнувши із розігрітого чорного грунту! Коли ж він дістався до квітів і, зігнувшись, почав їх фотографувати, навколо нього зібралася велика купа  перехожих в очікуванні своєї черги залишити на пам’ять зображення вісників весни. Фіолетова краса того дня з’явилася у багатьох севастопольців у телефонах, а згодом і на сторінках у Фейсбуці.

Крокуси зазвичай ніжаться на сонечку на земляних пагорбах.

— А потім у парку серед зеленої трави я знайшов жовтець, — розповідає Сергій. — Зелена трава у севастопольських парках узимку — звичне явище, виринає із землі, щойно пригріє сонце. А ось перші квіти з’являються у різний час. Якісь — навіть у січні, якщо тепло, а інші — у лютому. Поодинокі проліски я бачив ще три тижні тому, але отаким масивом, як зафіксував щойно, тільки останніми днями.

Подивіться на цю красу! У весняних квітів недовгий вік, але їх зображення можуть тривалий час тішити вас  і створювати весняний настрій. А Сергій Анашкевич, коментуючи фотографії, додав: «Хоч у вас ще зима, яка вам вже набридла, не гнівайтеся і не кидайте нічого важкого у монітор, просто дивіться і знайте: весна буде незабаром! У нас у Криму вона вже тестує навколишнє середовище. А на підході — цвітіння чагарників і фруктових дерев. Днями пошукаю розквітлий мигдаль і кизил».

Тож весна квапиться? Весні — дорогу!