Волинський краєзнавчий музей на початку літа запропонував помилуватися фіалками. Тут клуби західного регіону організували виставку оригінальних кімнатних рослин 400 сортів.

Квіти усіх імовірних кольорів одразу зачаровують своєю ніжністю, витонченими формами і… відсутністю аромату.

— На виставці немає квітів лише одного кольору — чорного, — каже Анатолій Іваницький з клубу «Фіалки Галичини», який разом із своєю дружиною Марією представив десятки видів рослин. — І це добре! Бо ми хочемо піднімати людям настрій, тому кольори, як бачите, веселі, життєдайні.

Численних відвідувачів виставка здивувала різноманіттям форм та грою кольорів. Фото автора

— А що треба зробити, аби ці рослини милували око своїм цвітінням? — запитую. — І чи довго вони взагалі квітують?

— Найперше — їм потрібно забезпечити сприятливі умови для росту. І — не смійтеся! — з ними необхідно розмовляти, як з малими дітьми! — відповідає колишній працівник карного розшуку, а нині закоханий у нову справу колекціонер «цариці підвіконня» — ще так називають у нас фіалку.

Виявляється, з цими квітами дуже люблять працювати селекціонери, які поважають фіалку за те, що з неї відносно швидко можна виводити нові сорти. Вінничанка Олена Лебецька, луганчанка Світлана Ріпкіна, одеситка Олена Крайдуба, киянка Ніна Левая створили їх десятки, чим суттєво поповнили колекції професіоналів і аматорів.

Фіалки для розведення в домашніх умовах символічно поділяють на чотири основних групи: стандарт, химера, напівмініатюра та трейлер (або ампельна). Ціни на посадковий матеріал та дорослі рослини коливаються від демократичних п’яти гривень аж до ста доларів США за химеру японської селекції з назвою «Ю-ка-ка». Вона має надзвичайно оригінальні квіточки синього кольору із… зеленими смужками. Отож чи варто дивуватися, що родину українських квітникарів постійно поповнюють нові її члени?

Химера «Конковол» дивує несподіваним поєднанням синього та білого кольорів у суцвітті. Фото автора

— Улітку фіалки потребують притінення від прямого сонця, інакше краї їхнього листя пожовкнуть, — не без явного задоволення проводить інструктаж чергового відвідувача виставки Олександра Кіт з «Фіалки Прикарпаття». — Наступне золоте правило догляду — обережний полив, щоб вода не потрапляла на листя. ¢рунт у горщику ніколи не повинен пересихати. Але й не треба рослину заливати: від надлишку вологи можуть загнити кореневі шийки, що призведе до загибелі квітки.

До того ж фіалки кімнатні на відміну від її родички — фіалки лісової — не можна поливати холодною водою. І обприскувати її не потрібно, бо дрібні крапельки, як маленькі лінзи, здатні посилювати дію сонячних променів, а це спричинить мікроопіки на листках.

Пересаджують фіалку зрідка — лише якщо коріння заповнило весь горщик, і через це призупинився ріст рослини. Як правило, роблять це навесні, використовуючи пластиковий горщик і легкий грунт з домішкою торфу. А розмножують їх листковими живцями. Для цього слід лише вибрати сильне, добре розвинене листя з черешками довжиною 3—4 сантиметри, занурити його повністю у субстрат і притінити від прямих сонячних променів.

— Від роботи з цими рослинами отримуєш стільки задоволення, що навіть складно висловити! — приєдналася до розмови Марія Іваницька. — Колекціонування цих рослин кожному приносить радість, а її нині так бракує людям. Адже спостерігати за тим, як набирається сили рослинка-принцеса і перетворюється у небаченої краси царівну — величезна естетична насолода.

— А скільки місяців упродовж року ці рослини можуть квітувати? — запитую у пані Марії.

Квітка стрептокарпуса «Прада» родини геснерієвих привертає увагу своєю довершеною гамою кольорів. Фото автора

— Якщо забезпечите їх тривалим освітленням і теплом, то одинадцять місяців! — ледве не хором відповідають Іваницькі. І відразу запитують: — Можливо, і ви станете членом клубу любителів фіалок? І, не чекаючи відповіді, від щирого серця дарують узамбарських красунь з красномовною назвою «Морська душа» та «Принцеса Турандот». А Олександра Кіт підносить ще й казково гарну «Шехразаду».

Ось і поповнилася родина українських квітникарів ще одним фіалочником?