Цього разу засідання колегії Міністерства внутрішніх справ відбулося у розширеному форматі за участю Президента Петра Порошенка та Прем’єр-міністра Арсенія Яценюка. Глава держави одразу констатував, що в регіонах нашої країни поза межами зони проведення АТО відчутно зріс рівень диверсійної та терористичної загрози.

«Формування криміногенної ситуації у поточному році передовсім зумовлено протиправними діями незаконних терористичних формувань у Донецькій та Луганській областях, витоком у незаконний обіг значної кількості вогнепальної зброї, вибухівки, боєприпасів, активізацією осіб, які схильні до вчинення правопорушень, — сказав він. — Причетні до кримінальних кіл особи користуються тим, що значну частину сил і ресурсів правоохоронних органів сконцентровано на боротьбі з різноплановими проявами й наслідками російської гібридної війни проти України».

Неформальні стосунки керівництва і підлеглих — лише на користь справі. Фото Михайла МАРКІВА

Не забули й про бюджет

Ключовим моментом у реформуванні Міністерства внутрішніх справ Петро Порошенко називає європейський рівень обслуговування населення. Не останню роль тут, на його думку, відіграють механізми демократичного цивільного контролю правоохоронної діяльності, дієва співпраця з громадянськими інститутами суспільства, здорове сприйняття їхньої конструктивної критики, повага, здатність і бажання чути голос кожного громадянина.

У перспективі він бачить цей багатопрофільний орган як цивільне відомство, що координуватиме на новітніх управлінських засадах державну політику з протидії злочинності й забезпечення громадської безпеки. У складі МВС, за ідеальним сценарієм, функціонуватимуть Національна поліція, Держслужба з надзвичайних ситуацій, Державна міграційна служба, Державна прикордонна служба, Національна гвардія.

Керівництво МВС він попросив якнайшвидше перекрити канали виведення бюджетних коштів — транснаціональні канали економічної та загальнокримінальної злочинності — за межі держави. Цим забезпечити адекватний захист бюджетної сфери, бюджетоутворюючих галузей економіки від злочинних посягань. «Структура МВС має стати прозорою: абсолютно надійними внутрішні антикорупційні механізми, служби внутрішньої безпеки та самоочищення системи», — означив суть доручення Петро Порошенко.

На посаді керівника Національної поліції він, як і Прем’єр та міністр внутрішніх справ, бачить Еку Згуладзе, яка нині обіймає посаду першого заступника міністра внутрішніх справ. Окремо глава держави розповів, що законопроект, яким спрощується процедура конфіскації транспортних засобів і знищення підакцизних товарів, що були вилучені як контрабанда на лінії зіткнення на Донбасі, вже підготовлено.

ДАІ відходить у минуле

Прем’єр-міністр виступ розпочав із нагадування: згідно з рішенням Кабінету Міністрів, слово «Державтоінспекція» вилучено з усіх урядових постанов. «Цей орган відходить в минуле, — заявив він. — Державтоінспекція функціонуватиме тільки на тих територіях, де тимчасово ще не створюється патрульна служба».

До Арсена Авакова та його першого заступника Арсеній Яценюк звертався із проханням робити так, щоб патрульна поліція не займалася розгоном стихійної торгівлі, адже це не входить до її компетенції. Натомість охоронці правопорядку мають захищати безпеку громадян. «Якщо голова міста хоче займатися питанням стихійної торгівлі — хай відповідні установи із благоустрою цими питаннями займаються», — вказав глава уряду.

Державній прикордонній службі він доручив продовжувати односторонню демаркацію кордону з Росією й реалізацію проекту облаштування кордону «Європейський вал». А всіх розпорядників бюджетних коштів Прем’єр закликав економити у зв’язку з необхідністю додаткового фінансування армії та правоохоронних органів: «Усім треба урізати!» Він нагадав, що загальний бюджетний запит усіх правоохоронних органів та Міністерства оборони до кінця цього року становить 17,5 мільярда гривень.

Керівництво Державної служби з надзвичайних ситуацій тим часом має прискорити придбання нової техніки для своїх потреб. «Місцева влада виконала тільки половину завдань, — цитує слова Прем’єра департамент інформації та комунікацій з громадськістю секретаріату Кабміну. — Керівник служби повинен зробити все, щоб місцева влада нарешті усвідомила, що таке об’єкти цивільного захисту, що повинні бути медикаменти, повинна бути абсолютно нова номенклатура всіх засобів і техніки, яка дає змогу захистити людину в надзвичайній ситуації».

Як повідомляє УНІАН, під час перерви у засіданні заступник міністра внутрішніх справ Ека Згуладзе розповіла представникам ЗМІ про те, що після передачі Державтоінспекцією повноважень патрульній службі в системі МВС залишиться працювати спецпідрозділ ДАІ «Кобра» та підрозділ супроводу офіційних делегацій. До речі, Ека Згуладзе ще не готова напевне сказати, чи погоджується вона стати керівником Національної поліції.

Про те, що найближчим часом у Києві з’являться мото- (виїжджатимуть на дорожньо-транспортні пригоди) та кінні поліцейські патрулі (працюватимуть у лісопаркових зонах), повідомив шеф патрульної поліції Києва майор Олександр Фацевич.