Жінки й дівчата, які потерпають від жорстокого ставлення у сім’ї, часто змушені тікати зі своїх домівок. Чимало з них опиняються просто на вулиці без засобів для існування, без документів, та найстрашніше — без підтримки рідних і друзів. Багато молодих жінок із дітьми опинилися у складних життєвих ситуаціях, спричинених воєнним конфліктом на сході країни. Їхні помешкання руйнуються, життю загрожує смертельна небезпека, тому доводиться тікати і шукати інших безпечних місць.

Саме для таких потерпілих жінок у 2013 році було створено соціальну квартиру, в якій тимчасово можуть проживати водночас шість мам із дітьми. За цей період соціальна квартира надала прихисток 33 жінкам, зокрема і вимушеним переселенкам з Донбасу. У трьох кімнатах і просторій кухні створено всі умови та зручності, щоб мешканки почувались як удома. Квартира має ще четверту кімнату, де цілодобово чергують соціальні працівники. За час проживання у квартирі, а це, як правило, до півроку, її мешканки отримують послуги психолога та юриста. Ці фахівці надають змогу зневіреним жінкам повернутися до нормального життя, повірити в себе, знайти сили виховувати і ростити дітей, а також допомагають відновити втрачені документи і отримати виплати на дитину.

У столиці жінкам з дітьми є де сховатися від домашнього насилля. Фото з соціальної мережі facebook

За словами мешканок, соціальна квартира розташована дуже зручно для потреб матерів і дітей. Поряд дитячий садок, школа, поліклініка, перукарня, магазини тощо.

— Протягом двох з половиною років квартиру фінансували різні донори, зокрема значну фінансову допомогу здійснює Європейський Союз, — розповіла виконавчий директор МБФ «Українська фундація громадського здоров’я» і організатор соціальної квартири Галина Скіпальська. — Нас також підтримували Міністерство соціальної політики України, міська влада, Київський міський центр соціальних служб для сім’ї, дітей та молоді та інші організації. Наступного року фінансування частини послуг квартири планують передбачити в міському бюджеті.

Насильство над жінками характерне не лише для нашої країни, від нього потерпають і в Європі. У багатьох країнах така модель надання послуг, як соціальна квартира, працює вже давно. Це надійний захист і ефективна допомога дівчатам і жінкам, котрі зіткнулися з життєвими труднощами. Такі соціальні послуги обов’язково здійснюють за підтримки держави.

— Звичайно, місто і держава мають надавати певні ресурси для підтримки людей, які опинилися у складних життєвих умовах. І дуже добре, що до цих соціальних ініціатив долучаються неурядові організації, волонтери, люди, які надають благодійні внески, — зазначив координатор сектору охорони здоров’я та соціальної сфери Представництва Євросоюзу в Україні Сергій Полюк. — Наша міжнародна організація надає 200 тисяч євро на фінансування шести пілотних проектів у різних регіонах України, сюди входить і соціальна квартира у Києві. Сподіваємося, що цю доброчинну ініціативу підхоплять урядові й інші неурядові організації.