За повідомленням керівника обласної військово-цивільної адміністрації Георгія Туки, у перший день роботи пункту пропуску у Станиці Луганській в обидва боки пройшло понад 720 осіб.

Після проходження пропускного режиму на людей на українській території області чекали автобуси, які могли відвезти їх у двох напрямках: Біловодськ і Сєверодонецьк. Охочі могли також відвідати ринок, який розташований поблизу, й відділення Ощадбанку. А днями у Станиці Луганській розблоковано державні реєстри. Оформляти спадок, укладати договори купівлі-продажу, фіксувати договірні відносини щодо землі тощо тепер можна безпосередньо тут.

Першого дня роботи пункту пропуску у Станиці Луганській в обидва боки пройшло понад 720 осіб. Фото автора

«Переоцінити відкриття пункту пропуску дуже складно, оскільки у Луганській області раніше не було жодного офіційного переходу з багатьох причин. Насамперед, лінія розмежування в області проходить уздовж річки. Мости зруйновані, а там, де перехід був можливий, постійно тривали бойові дії. У Станиці Луганській зробили саме пішохідний прохід, адже міст і досі лежить у руїнах. Плануємо відкрити логістичний центр у Новотошківському, який, можливо, стане повноцінним пунктом пропуску. Також розглядаємо можливість відкриття аналогічного пункту пропуску у районі міста Золоте», — наголосив посадовець.

Але основна проблема, за словами Георгія Туки, який особисто поспілкувався з людьми на пропускному пункті, — необхідність оформлення перепусток.

«Ми вже давно ведемо інформаційну кампанію з оформлення перепусток. Щоразу і я, і прикордонники, і СБУ, й інші структури наголошували на необхідності оформлення таких документів. Але люди ще намагаються вмовити силовиків піти на поступки й пропустити їх. Ми неодноразово казали, що перехід відбуватиметься лише за перепустками. Ніхто у жодному разі не потуратиме», — підкреслив Георгій Тука.

Влада робить усе можливе для допомоги людям. Для тих, хто не розуміється на комп'ютерах, встановлено скриньки, куди можна покласти документи на отримання перепусток, вказавши адресу для зворотного зв'язку. Крім того, саме у Станиці Луганській є людина, яка на волонтерських засадах допомагає оформити перепустку.

А Георгій Тука, побачивши, що людей у черзі було багато й час очікування немалий, звернув увагу силовиків на те, що громадянам треба надати хоч якесь приміщення для відпочинку. І вже наступного ранку повідомив, що «встановлять великий намет з лавами та чаєм».

«Але як функціонуватиме КППВВ? Чи відкриють інші пункти перетину? Все  залежить від протилежної сторони. Якщо «мавпи з гранатами» суворо дотримуватимуться умов припинення вогню, то нові пункти будуть», — підкреслив керівник обласної військово-цивільної адміністрації.

До слова, непроста ситуація склалася й на Донеччині. Очільник області Павло Жебрівський надіслав лист до Антитерористичного центру і штабу АТО з проханням відкрити ще один пункт переходу поблизу Курахового. Оскільки ті, що працюють нині, не справляються з потоком людей.