НОВОРІЧНЕ

На Майдані Незалежності споруджують 42-метрову головну ялинку країни

Головну ялинку України спроектував тернополець Анатолій Пасько, а виготовили її на підприємстві у Новому Селі.

«Ой струнка ялинка в нас, скільки грає тут прикрас», —  так і відлунюють у пам’яті з дитинства  відомі поетичні рядки. Що ж до головної зеленої красуні, то вона здійметься в центрі Києва аж на 42 м, цього року надто «погладшає» — важить цілих 44 тонни, конструкцію матиме каркасну. Маківку її вінчатиме кристал, що раз у раз змінюватиме барви. Тернопільські дизайнери подбали й про чудову композицію прикрас на столичній ялинці. Майже 18 км гірлянд обів’ються  навколо неї. Підприємство «Ялинка України» подбало про безпеку тих, хто святкуватиме, водитиме хороводи. Саму ж ялинку виготовили з полівінілхлориду, який належить до універсальних і безпечних матеріалів. Цей синтетичний термопластичний полярний полімер закуповують в Італії. Він сертифікований і не боїться 35-градусних морозів.

Директор підприємства Петро Ординанс каже, що нинішня зелена красуня може радувати жителів і гостей столиці впродовж десятиріччя. Головне, аби після новорічно-різдвяних святкувань її зберігали в сухому й теплому місці.

Перші штучні ялинки на підприємстві «Ялинка України» виготовили для Нового Села Підволочиського району, де, власне, й розмістилися виробничі потужності, подарували зелену красуню районному та обласному центру. За межами Тернопільщини встановлювали власну новорічну красуню в Дніпропетровську. Згодом із сотень українських міст почали надходити замовлення. Лише цього року 20—25-метрові ялинки радуватимуть жителів Пол?тавщини, Донбасу, Кіровоградщини, Сімферополя, гостей аеропорту «Бориспіль». Ялинка з Тернополя з’явиться і в білоруському Бресті, а торік  звели в Баку 28-метрову головну ялинку Азербайджану.

Тернопільці мріють подивувати світ. Уже спроектували 120-метрову ялинку — найвищу на планеті, і встановлять її колись саме у Тернополі. Обласна влада твердить, що сприятиме цьому проекту. Така ялинка-рекордсмен стоятиме принаймні 15—20 років. Використають новітні технології. Подбають про розвиток навколо неї відповідної інфраструктури — готелю, закладів харчування.  Оглянути її можна буде будь-якої пори.