ІННОВАЦІЇ

У Святогірську Донецької області відбулося відкриття першого в Україні експериметального газопроводу високого тиску з поліетилену, довжиною майже 24 кілометри. Будівництво газопроводу розпочалося ще в 2005 році і нині, після введення його в експлуатацію, вдалося забезпечити газом місто Святогірськ та село Богородичне. Також з'явилися реальні перспективи газифікувати ще 13 населених пунктів із загальною кількістю понад 80 тисяч мешканців.

Як розповів голова правління ВАТ "Донецькоблгаз" Микола Масс, загальна вартість зведення експериментального газопроводу складає 30,5 мільйона гривень, а ось якби магістраль взялися зводити в традиційному - металевому виконанні, це коштувало б на 11 мільйонів гривень більше. "Новобудова має загальнодержавне значення, адже результати експерименту виявилися успішними і це відкриває перспективи для промислового будівництва таких газопроводів не тільки в Донбасі, а й по всій Україні - переконаний він. - Сьогодні вперше в нашій державі збудовано газопровід високого тиску з поліетилену. Свого часу на науково-технічній раді Міністерства будівництва, а потім і на правлінні компанії "Нафтогаз України" вирішили доручити проведення магістралі саме "Донецькоблгазу". Вперше був розроблений спеціальний проект, холдинг "Євротруба" з Москви на Рубежанському заводі виготовив цю трубу, а ми вже довели справу до логічного завершення. І враховуючи цей позитивний досвід будівництва, з 1 серпня 2010 року вже випущені нормативні документи щодо будівництва газопроводів з полімерних матеріалів - з поліетилену. Безперечно, це великий прогрес і він дозволить у майбутньому поступово відмовитися від сталевих труб. Для прикладу можу навести досвід Китаю: дванадцять років тому там використовували тільки 5 відсотків труб з поліетилену, а нині там вже всі магістралі з цього матеріалу".

Безперечно, причетним до реалізації перспективного проекту тепер є чим пишатися. Наприклад, і тим, що експериментальний газопровід має гарантію на півсотні років, що позначиться на економії бюджетних коштів. "Це інший крок і інший вимір, - відзначив під час пуску нового об'єкта голова Донецької облдержадміністрації Анатолій Близнюк. - У проекті є сотні "плюсів": ми заощадили на будівництві немалі кошти проти проектної вартості і вдвічі збільшили гарантійний термін служби труб... Цей досвід корисний для всієї держави, адже на прикладі експериментального газопроводу розроблені нові вимоги щодо їх проведення, і наступні магістралі - там, де це можливо, проектуватимуться саме так, як це зробили в нашій області".