У  правобережній частині міста, де з початку цього літа стартував пілотний проект з роздільного збирання твердих побутових відходів (ТПВ), підприємство «ЕкоВін» встановило на спеціальних майданчиках у дворах багатоповерхівок контейнери з інформаційними наліпками. Кожного дня місто «виробляє» понад дві тисячі кубічних метрів відходів, із яких 44% — сухе сміття, що може йти на вторинну переробку. Якщо в європейських країнах чи не на кожний вид сміття є контейнер, то у Вінниці пішли простішим шляхом, який на початковому етапі зручний для городян — впровадили двофракційну систему сортування: вологі відходи та сухі (скло, папір, пластик, пет-пляшка, метал).

«Мене приємно здивували мешканці будинків на проспекті Юності, особливо літні люди. Вони діставали з пакетів пляшки, коробки й інші сухі відходи та викидали у потрібний контейнер. Маю надію, вінничани швидко звикнуть до змін», —  каже директор підприємства «ЕкоВін» Володимир Чорновол.

У правобережній частині міста на спецмайданчиках встановили контейнери для роздільного збирання сміття. Фото з сайту urban.vn.ua

Уже не один рік Вінниця позиціонує себе як європейське місто, містяни мали намір запозичити європейський досвід поводження з ТПВ. Хоча раніше вони ті відходи, які можуть комусь знадобитися (наприклад старі столярні вироби або інші предмети), не в контейнер кидали, а клали поряд. Тож пілотний проект розставив усе на свої місця. Що правда, декому ще належить відучити себе кидати недопалок будь-де, якщо є урна.

Ідею впровадження роздільного збирання ТПВ у міській раді виношували давно. Та раніше навіть не було комунального підприємства, яке  відповідало б за вивезення відходів з усього міста. Проблемним було й міське сміттєзвалище, яке часто горіло і тліло, а люди сусіднього з ним села  потерпали від диму і жахливого смороду. Ситуація почала змінюватися у 2005 році. Тоді у місті створили підприємство «ЕкоВін», в автопарку якого 30 одиниць спецтехніки і 200 працівників. Тож сміття вивозять за графіком, зокрема й  з приватного сектору. Навели порядок і на сміттєзвалищі. Тепер його територію постійно пересипають грунтом, пожежі взагалі припинилися. А ще спільно з німецьким інвестором налагоджено видобування полігонного газу та встановлено когенераційну установку, яка дає змогу виробляти з нього електроенергію. Також запустили сміттєсортувальну станцію, де 18 краян отримали робочі місця. 

«Результати проекту будуть відображенням громадської свідомості та відповідальної позиції людей, які дбають про якісне майбутнє своїх дітей і рідного міста. Для Вінниці він дуже важливий. Насамперед це збереження довкілля та зменшення кількості відходів, які потребують захоронення. До того ж реалізація вторсировини дасть підприємству змогу залучати додатковий фінансовий ресурс, що убезпечить тарифи від підвищення», — зазначив виконувач обов’язків Вінницького міського голови Сергій Моргунов.