Президент України, Верховний Головнокомандувач Збройних сил Петро Порошенко прийняв доповідь Секретаря Ради національної безпеки і оборони  Олександра Турчинова про випробування нових українських ракет, зокрема контрольні пуски ракетних комплексів «Вільха-М», які відбулися на півдні Одеської області.

Україна сьогодні фактично східний добре озброєний фланг НАТО, який боронить демократію та євроцінності. Фото з сайту mil.gov.ua

«Це завершальний етап створення комплексу «Вільха-М», систем залпового вогню з підвищеною точністю, підвищеним радіусом дії, яких дуже чекають у військах», — сказав Петро Порошенко під час прямого зв’язку в Ситуаційному центрі з командним штабом РНБОУ на місці випробувань.

Він привітав міністра оборони Степана Полторака та весь склад Збройних сил з новими можливостями, які з’являються після поставлення на озброєння цього унікального ракетного комплексу, виробленого в Україні, повідомляє департамент прес-служби АП.

Глава держави підкреслив: «Дуже символічно, що ці випробування  відбуваються точно в 70-ту річницю створення НАТО. Наш курс —  прямуємо до НАТО. Ми реформуємо вітчизняні Збройні сили, підвищуємо їх бойові спроможності. І мені приємно, що Україна сьогодні фактично східний добре озброєний фланг НАТО. Ми йдемо в НАТО не із простягнутою рукою, а як повноцінний партнер, який боронить демократію, свободу на європейському континенті, даючи відсіч агресорові — Російській Федерації».

За словами Президента, це виконання його пропозицій, винесених на Раду національної безпеки і оборони, про створення ракетного щита відповідно до нових можливостей, після виходу РФ з договору про ракети середньої та малої дальності.

«У нас з’являються нові можливості. Сьогодні це перші кроки. Завтра також буде надано переконливу демонстрацію нових спроможностей українських представників оборонної промисловості в ЗСУ», — зауважив Петро Порошенко.

Президент подякував за успішно проведені випробування всім, хто був причетним до цього процесу, зокрема співробітникам КБ «Луч»: «Ви зробили величезну роботу за останні чотири роки. І успішний пуск сьогодні — яскраве підтвердження цього».

Секретар РНБОУ повідомив, що контрольні пуски відбулися успішно. Ракетний комплекс «Вільха-М» прийнято на озброєння Збройних сил  та розпочато серійне виробництво цих ракет, які здатні точно знищувати ворога на відстані до 130 кілометрів.

«Наші ракетники — інженери та виробничники працюють над створенням ракет нового покоління, які надійно і точно знищуватимуть цілі на відстані понад 200 кілометрів», — додав Секретар РНБОУ, інформуючи про стан виконання програми Ради нацбезпеки і оборони щодо збільшення ракетної потужності України, затвердженої главою держави.

«Враження дуже позитивні. Технічні можливості нової ракети значно підвищують бойові спроможності Збройних сил України, які були до того», — зазначив міністр оборони Степан Полторак.

Любов ДМИТРЕНКО
для «Урядового кур’єра»