ОФІЦІЙНИЙ ВІЗИТ 

Результатом переговорів Миколи Азарова у Вільнюсі стало підписання низки двосторонніх документів
 

Основним  висновком переговорів українського і литовського прем’єр-міністрів стало те, що наші країни зобов’язані посилити економічне співробітництво. Значно зріс товарообіг, а одним із найцікавіших спільних проектів є транспортний проект «Вікінг».

«Він динамічно розвивається, ми надали зниження тарифів на 20% у наших портах, спростили митні процедури, — сказав Микола Азаров. — І розраховуємо, що він буде довготривалим і приноситиме прибуток як нашим литовським колегам, так і нам».

Окрім того, Микола Азаров та Андрюс Кубілюс обговорили актуальні для обох країн енергетичні проблеми. Так, українська сторона висловила готовність експортувати електроенергію до Литви. Таку заяву зробив Микола Азаров на спільній з литовським колегою прес-конференції. «Між Україною та Литвою розташована Білорусь. Прем’єр-міністр Литви поставив перед нами певні питання, і ми ці питання обговоримо з нашими білоруськими партнерами», — додав Микола Азаров.

Андрюс Кубілюс пообіцяв Миколі Азарову підтримку на шляху євроінтеграції. Фото Олега МАРКЕВИЧА

Україна також продовжує пошук альтернативних джерел постачання газу. «Я думаю, в наших російських партнерів здоровий глузд візьме гору, і ми отримаємо справедливу ціну», — сказав Микола Азаров. Крім того, тривають переговори з країнами Середньої Азії та Азербайджаном, ведуться перемовини з Туреччиною про прохід танкерів зі скрапленим газом через Босфорську протоку. «Такі проекти можуть тривати роками, але ми впевнено рухаємося цим шляхом», — зазначив глава українського уряду.

Він також запевнив європейську спільноту, що Україна гарантує проведення чесних і демократичних виборів до Верховної Ради. «Влада нестиме за це відповідальність, насамперед перед українським народом і, безумовно, перед нашими європейськими партнерами», — наголосив Прем’єр.

При цьому він підкреслив, що Україна готова прийняти всіх іноземних спостерігачів, які висловлять бажання висвітлювати перебіг виборчої кампанії, повідомляє департамент інформації та комунікацій з громадськістю Секретаріату Кабміну.

Зі свого боку Андрюс Кубілюс пообіцяв українському колезі, що під час головування в Європейському Союзі Литва підтримуватиме євроінтеграційні прагнення України. «Ми зацікавлені в тому, щоб Україна зближувалася з Європейським Союзом. У другій половині наступного року ми головуватимемо в ЄС і докладемо всіх зусиль для сприяння такій євроінтеграції», — конкретизував литовський Прем’єр.

Після завершення українсько-литовських переговорів було підписано низку двосторонніх документів, повідомляє УНІАН. Серед них, зокрема: Меморандум про співробітництво між Державним агентством з інвестицій і управління національними проектами України і Державним агентством із залучення інвестицій Литовської Республіки; Програма співробітництва між Міністерством культури України і Міністерством культури Литовської Республіки на 2012-2015 роки; Меморандум про співробітництво між Державною службою України з питань контролю за наркотиками і Департаментом контролю за наркотиками, тютюном і алкоголем при уряді Литовської Республіки.

У програмі візиту — також зустрічі Миколи Азарова з Президентом Литви Далею Грібаускайте, керівництвом Сейму, представниками литовських бізнес-кіл.

Докладніше про це — у наступному номері «УК».

Відділ новин
«Урядового кур’єра»