У місті над Серетом з’явилася ще одна галерея. Зауважте — не мистецька. Тут виставлятимуть квіти. Їх можна  оглянути, помилуватися, а також придбати певний посадковий матеріал кращих сортів. Вона стане місцем зустрічей квітникарів, селекціонерів, флористів, усіх, кого зачаровує-полонить барвистий світ квіткової краси.

Усвідомлюємо, що кожна квітка — шедевр природи та праці селекціонера. Поряд з нею є намір у галереї виставляти й полотна художників. До створення такого квіткового закладу доклався відомий селекціонер ірисів Ігор Хорош. У рідному місті він заклав не лише ірисарій, а й активно займається також вирощуванням гладіолусів, жоржин, трав’янистих і деревовидних півоній, бузків, магнолій, фіалок, кактусів… Щомісяця ці та інші квіти ставатимуть експонатами чудового, захоплюючого й духмяного вернісажу, додаватимуть його відвідувачам справжньої естетичної насолоди.

Селекціонер Ігор Хорош знає, як мовою квітів переспівати мамину колискову. Фото автора

На відкритті першої в місті галереї квітів зорганізували виставку різних видів і сортів узумбарських фіалок, орхідей, кактусів, запропонували великий вибір свіжозрізаних троянд українських виробників, а заодно й нову колекцію квіткових горщиків.

Гадав, що для Ігоря Хороша справою його життя як селекціонера є лише іриси. Та тепер дізнався, що спочатку він займався, власне, узумбарськими фіалками, чи, як їх ще називають, сенполіями. Каже, хоче стати в пригоді різним квітникарям. Адже не всі мають можливість вирощувати півникові, а ось фіалки й у квартирі можна висаджувати. На виставці в галереї першого дня представили до сорока кращих сортів сенполій. Це насамперед селекції добре знаних українських фіалківників Олени Лєбєцької, Аліни Вольської, Олени Коршунової та Світлани Пумінової.

Фіалки, як, звісно, й іриси, — не просто улюблені квіти тернопільського селекціонера Ігоря Хороша. Нинішнього року він репрезентував Україну на всесвітньому з’їзді ірисівників у Празі, відвідав тут прекрасну виставку півникових. Більше того, у великому колекційному саду в чеській столиці висадили й шість нових сортів цих квітів селекції тернополянина. Мовить, що їхні назви зареєстрував англійською мовою, щоб популяризувати рідну державу, українські іриси в усьому світі. До того ж ці сорти  з’являться і в садах провідних американських фахівців із селекції.

Тож у різних країнах цвістимуть іриси, названі на честь художників-краян Наталії Басараб та Івана Марчука. Душу його завжди полонить знаменита «Мелодія» Мирослава Скорика. Пан Ігор не міг не створити на її честь власний, так би мовити, квітковий твір. Вірить, що його сорт ірису «Melody» of Skoryk» не лише захоплюватиме красою іноземців, а й спонукатиме їх послухати цю прекрасну музику та більше дізнатися про творчість відомого українського композитора. А ще Ігор Хорош запрагнув мовою квітів розповісти про українську пісню, танець та мрію. Цікаво, якими ж барвами позначив ці витвори мистецтва й уяви? Ніжно-рожевий колір відобразив мамину колискову, а загалом «Ukrainian Song» («Українську пісню»).  А от, виводячи «Ukrainian Dance» («Український танець»), зважав на наш стрімкий енергійний «Гопак», у кольорі поєднав фіолет зі сріблястістю. Між рожевим і фіолетовим відтінками побачив «Ukrainian Dream» («Українську мрію»).

Поки що Ігореві три сорти ірисів, пов’язані з українською піснею, танцями, мрією, не інтродуковані в нашій країні. Але, гадаю, колись він їх неодмінно покаже на виставці в тернопільській галереї квітів. Тепер же тут увага прикута до фіалок, орхідей, кактусів. Водночас у закладі вже міркують і над форматом новорічно-різдвяного вернісажу флористики.