ЗАСІДАННЯ КАБІНЕТУ МІНІСТРІВ

Уряд відповідально ставиться до завдання реалізувати конкурентні
переваги держави на зовнішніх ринках

Країна поступово відходить від зимових свят. Свідченням цього є досить спокійне і організоване завершення першого, зазвичай найскладнішого для економіки місяця року. Прем'єр-міністр Микола Азаров повідомив, що соціальні зобов'язання держави виплачуються стовідсотково і в автоматичному режимі, як це й передбачено бюджетним розписом.

Ще 5 січня Державне казначейство відкрило асигнування за захищеними видатками у сумі близько 11 млрд грн. Місцеві бюджети повністю отримали дотації вирівнювання на півтора мільярда. За цей період субвенції на виплату допомоги родинам з дітьми становили майже 2 млрд грн. Так само у повному обсязі перераховуються й субсидії за житлово-комунальні послуги.

З 1 січня набрав чинності Податковий кодекс. Хоч як би його критикували, але громадяни, котрі виховують двох і більше дітей до 18 років, отримали право на пільги при сплаті податку з доходів фізичних осіб. За умови, якщо сукупний дохід родини не перевищує 3400 грн.

Чиновників виводять із гри

За словами Прем'єра, згаданий документ відкриває небачені раніше стимули до інноваційно-інвестиційного розвитку. Усвідомлюючи, що забезпечити поступальний рух уперед за рахунок лише внутрішніх ресурсів і державних коштів неможливо, розробники кодексу забезпечили умови для припливу приватних капіталовкладень у модернізацію економіки.

Не можна не відзначити й значне спрощення дозвільної системи. Вже діє декларативний принцип реєстрації підприємництва, майже на 80% скорочено роботи, що підлягають ліцензуванню. "Один лише закон про регулювання містобудування взагалі скасував будь-які дозволи і погодження для великого переліку об'єктів будівництва і скоротив терміни всіх процедур до двох місяців", - не без гордості промовив Микола Азаров.

Таким чином в уряді розраховують розрубати гордіїв вузол бюрократії, корупції та застарілих підходів. На переконання глави уряду, рішуче припинення свавілля чиновників, які раніше керувалися власною вигодою, є величезним кроком до підвищення інвестиційної привабливості України: "Ми твердо заявляємо, що будуємо вільну ринкову економіку, в якій діють закони, а не воля чиновників".

Ідеал полягає в тому, аби бізнесмен приходив із документами до однієї інстанції. І у чітко обумовлений час всі можливі дозволи людині було видано за принципом "єдиного вікна". Це не лише економія часу, а й дієвий чинник унеможливлення корупції.

Не транзитом єдиним...

Микола Азаров дав зрозуміти присутнім одну просту річ: "Ніхто не чекає Україну з хлібом-сіллю на зовнішніх ринках. Навпаки, висувають жорсткі умови". Тому слід шукати власну нішу, якою реально може стати агропромисловий комплекс, транзитний потенціал, високий рівень інженерної та науково-технічної думки.

Забезпечивши найближчим часом внутрішні потреби у харчових продуктах, у перспективі уряд передбачає, що Україна відіграватиме одну з провідних ролей на світовому ринку продовольства. Для цього розпочато розробку національних проектів "Зерно України" та "Сучасне тваринництво".

У контексті транзитного потенціалу не варто розглядати нашу країну лише як транспортера енергоресурсів. У зв'язку з новою політикою Росії, як влучно зазначив Микола Азаров, ця позиція може стати досить вразливою. Сьогодні на це питання слід дивитися ширше. Адже Україна поставила собі за мету інтеграцію транспортної системи в європейську. У цьому контексті усунення численних перешкод і спрощення процедури переміщення вантажів через кордони, виважена тарифна політика розкриють вітчизняні конкурентні переваги.

Ще одним чинником у сучасній економіці є якість людського потенціалу, що вже перевершив наявність багатих природних ресурсів. На щастя, у цьому аспекті Україна не пасе задніх на тлі інших, набагато потужніших держав. "Підтримка науки як основи нової економічної моделі є пріоритетом державної діяльності", - підкреслив Микола Азаров. І нині уряд розробляє систему стимулів для підготовки молодих фахівців тих професій, яких потребує економіка, зокрема, 6-7 технологічних укладів. Особлива увага приділятиметься технічним напрямкам фахового навчання.

Прем'єр також повідомив про створення бази даних інвестиційних проектів за напрямками. 125 з них є галузевими й регіональними на суму понад 200 млрд грн. 714 стосуються економічного й соціального розвитку. Серед них Микола Азаров виокремив розробку морських нафтогазових родовищ; налагодження серійного виробництва літаків Ан - 140 і Ан-148; розробка й серійне виробництво турбореактивного двоконтурного двигуна АІ-28; технічне переоснащення тракторобудування на "Південмаші"; будівництво комплексів з переробки, зберігання сільгосппродукції (оптових ринків); заміщення енергоємного виробництва сталі та прокату енергоефективним на ВАТ "Запоріжсталь" та "Донецький металургійний завод"; реалізація проекту "Організація виробництва супутникової навігаційної апаратури користувачів систем "Глонас" і GPS у Харківському інституті радіотехнічних вимірювань.

ЩО РОЗГЛЯНУТО НА ЗАСІДАННІ УРЯДУ

► Про внесення зміни до статті 19 Декрету Кабінету Міністрів України "Про стандартизацію і сертифікацію" щодо методики розрахунку вартості робіт, пов'язаних з обов'язковою сертифікацією продукції (проект закону);

► Про затвердження переліку суб'єктів кінематографії (виробників національних фільмів), які до 1 січня 2016 р. звільняються від сплати земельного податку за земельні ділянки, що використовуються для забезпечення виробництва національних фільмів (постанова Кабінету Міністрів);

►Про визнання такою, що втратила чинність, постанови Кабінету Міністрів України від 28 липня 1997 р. N 803 (щодо звільнення від оподаткування на додану вартість послуг з утримання осіб у будинках-інтернатах) (постанова Кабінету Міністрів);

► Про підготовку та відзначення 90-річчя від дня народження Георгія Берегового (розпорядження уряду);

► Про затвердження переліку компонентів рідкого ракетного палива (меланж), що підлягають утилізації у 2011-2012 роках (розпорядження уряду).