ПРОБЛЕМА

Солоної води вдосталь, а питної — катма

Хоч живемо вже в XXI сторіччі, та населених пунктів, де люди воду отримують за графіком, в Криму чимало. Є й такі, які вже не один рік не бачили ані краплини в своїх кранах. Кримська влада налаштована на серйозне вирішення проблеми. За останні кілька тижнів відбулися реальні зрушення щодо водопостачання в Форосі та Ленінському районі автономії.

Як крізь сито

Із року в рік мешканці півострова користуються водою, яка потрапляє в крани з джерел та річок, артезіанських свердловин та Північно-Кримського каналу, котрий наповнює місцеві водосховища. На жаль, власних ресурсів у автономії вистачає на покриття 30% потреб населення у воді, а 70% приходить до Криму через канал, долаючи чималий шлях. Тож відбуваються втрати води через зношеність мереж, вік деяких — майже 40 років.

А русло Північно-Кримського каналу — наполовину звичайна земляна канава. Та що там нарікати на якість води з багатокілометрового каналу, коли вода з власних джерел після очистки, проходячи шлях іржавими трубами, на виході має низьку якість.

Усім миром

Гарним прикладом вирішення проблеми може слугувати нещодавнє відкриття резервуарів питної води у Форосі, де майже 20 років поспіль вода подавалась по годинах. Тут люди багато років залежали від примх та вимог санаторію «Форос». А той, як кажуть, сам собі господар і пан: хочу — дам воду, а хочу — ні, а захочу, то й ціну збільшу. Та нині на будівництво двох резервуарів питної води по 2 тис. кубометрів та проведення ремонтних робіт селищна рада виділила кошти. Додатково провели капітальний ремонт селищної системи водопостачання та встановили водовимірювальні вузли на кожному житловому будинку. На вирішення проблеми витрачено понад 15 млн грн. Тепер курорт, на території якого мешкає 2 тис. жителів, а в літній сезон додається ще майже 5 тис. відпочивальників, нарешті може зітхнути з полегшенням.

Але далеко не всі регіони Криму мають фінансові можливості, щоб самотужки вирішити питання водопостачання. Особливо проблемними регіонами для півострова залишаються міста Феодосія і Судак та Ленінський, Роздольненський і Первомайський райони. Минулого тижня, перебуваючи з робочою поїздкою в Ленінському районі, Павло Бурлаков, перший заступник голови Ради міністрів АР Криму, запевнив, що кримська влада надасть району кошти для поновлення робіт із закачування води у місцеве водосховище. Додатково району ще виділять кошти на заміну 2 км водоводу задля скорочення втрати питної води.

Хорошим прикладом може бути й те, що люди активізувалися, аби поліпшити «водний комфорт» у своїх помешканнях. У сільській місцевості автономії вже реалізовані проекти громадських організацій за фінансової підтримки ПРІК ООН. Ламаючи стереотип, що, мовляв, хтось усе зробить за нас, мешканці села Рилєєвка Роздольненського району повністю відновили систему водопостачання. Встановили сучасний насос з частотним перетворювачем, який, окрім подачі якісної води, дає можливість регулювати тариф. Вода накачується вночі, коли електроенергія дешевша, тому тариф на воду нижчий. Крім того, спільними зусиллями було відновлено майже 500 км трубопроводів у 220 селах Криму.

Слово — за Кабінетом Міністрів

Владою автономії розроблено програму «Вода Криму». Нині вона внесена на затвердження до Кабінету міністрів. «Маємо надію, що її розглянуть до першого вересня, а поки що починаємо добудовувати водоводи у Феодосії та Судаку», — сказав Павло Бурлаков.

Розробляв програму Науково-дослідний інститут міського господарства України. Він також працює над проектами будівництва станцій з очищення питної води, які будуть введені в експлуатацію у 12 селах Ленінського району та селищі Приморському, що в Феодосії.

Також владою півострову вивчається можливість реалізації проекту будівництва заводу з очищення морської води, який прилаштують для очищення води із свердловин, та тієї, що подається через мережу. Кримчани сподіваються, що якісна вода в крані стане реальністю, а не пустельним маревом...