СПІВПРАЦЯ

Серед пріоритетів — енергетика, залізничний транспорт, аграрний сектор, екологія, культура і спорт

У рамках дводенного робочого візиту до Туркменістану Президент Віктор Янукович взяв участь у черговому засіданні Ради глав держав Співдружності Незалежних Держав. Перед зустріччю глав держав СНД у вузькому колі Президент України взяв участь у неформальному спілкуванні та церемонії фотографування учасників. Зокрема під час короткої зустрічі із Президентом Республіки Білорусь Олександром Лукашенком Віктор Янукович обговорив питання двостороннього співробітництва та тему відносин із Митним союзом. Мав зустріч він і з Президентом Росії Володимиром Путіним.

Глави держав Співдружності ухвалили рішення спільно відзначити 70-річчя Перемоги у Великій Вітчизняній війні.
 
Фото Михайла МAРКIВA

Однак із господарем саміту Президентом Туркменістану Гурбангули Бердимухамедовим переговори тривали довше. Глави держав вели мову про подальший розвиток співпраці. Тож Віктор Янукович зазначив, що всі домовленості, які існують між сторонами, перебувають у стадії реалізації. Позитивній динаміці в розвитку двосторонніх відносин сприяє й робота Спільної міжурядової українсько-туркменської комісії з економічного та культурно-гуманітарного співробітництва. Президент звернув також увагу на перспективи збільшення товарообігу між країнами.

«Непроста економічна ситуація у світі вимагає активізації торговельно-економічної взаємодії між Україною та Туркменістаном», — додав він, висловивши переконання, що розв’язанню цього завдання сприятиме укладення угоди про зону вільної торгівлі.

У свою чергу Президент Туркменістану відзначив перспективу подальшої розбудови дружніх відносин. Окрім цього, він запросив Віктора Януковича відвідати Туркменістан з державним візитом. Президент України прийняв це запрошення і сказав, що зараз країни готують до підписання низку документів для вирішення «цілого ряду міждержавних питань, які відповідають викликам часу».

Як повідомляє прес-служба Президента, у коментарі місцевому національному телеканалу «Алтин Асир» та газеті «Нейтральний Туркменістан» Віктор Янукович зазначив, що планує відвідати цю центральноазійську країну з державним візитом у першій декаді лютого 2013 р.

А вже під час розширеного засідання Ради глав держав СНД Гурбангули Бердимухамедов озвучив рішення голів держав — членів СНД: «У Співдружності Незалежних Держав у 2013 році головуватиме Білорусь».

Президент Туркменістану висловив сподівання на подальший розвиток цієї організації й повідомив, що під час зустрічі у вузькому колі прийнято декларацію про розвиток СНД.

Як передає його слова УНІАН, пріоритетною в подальшій діяльності організації буде співпраця країн у сфері енергетики, залізничного транспорту, аграрному секторі, екології, у сфері культури і спорту.

А Президент Білорусі Олександр Лукашенко пообіцяв до кінця 2012 року підготувати концепцію головування його країни в СНД і план заходів щодо його реалізації. Окремо він  повідомив, що наступне засідання глав держав відбудеться в жовтні 2013 року в Мінську.

Глава Виконавчого комітету СНД Сергій Лебедєв розповів, що на засіданні прийнято рішення про продовження його повноважень до кінця 2016 року. За його словами, глави держав ухвалили рішення щодо спільних заходів зі святкуванні 70-ї річниці Перемоги у Великій Вітчизняній війні.

Відділ новин
«Урядового кур’єра»