СПОЖИВЧИЙ КОШИК

 

Найближчі кілька місяців овочі можуть трохи подорожчати,  а вартість м’яса й молока залишиться незмінною

Новорічні й різдвяні свята залишилися позаду. Відтепер на українців чекає непростий період жорсткої економії. Адже більшість із нас напередодні витратилась на підготовку до зустрічі Нового року та Різдва. І якщо в грудні ми всі дружно очікували на передсвяткові знижки, то тепер ще більше сподіваємось на післясвятковий дисконт. Особливо це стосується продуктів харчування. Адже без чергової кофтинки можна прожити, а ось без їжі —навряд чи. Проте експерти не поспішають втішати споживачів. За спостереженнями фахівців, обвалу цін очікувати не варто. Насамперед через те, що напередодні свят ціни якщо і зросли, то несуттєво, та й то не на всі групи товарів. Відповідно й знижуватись вони не будуть. Разом з тим голодувати теж не доведеться, адже в цьому році вартість круп та овочів значно нижча, ніж торік. Фахівці пояснюють це тим, що минулої осені селяни зібрали непоганий врожай. 

 

— Перед святами значного зростання цін на продукти харчування не було, тому й знижувати їх немає куди, — переконує аналітик компанії «Украгроконсалтинг» Ольга Мозгова. — Єдине, що в Києві можуть бути скасовані граничні торговельні надбавки на деякі види продуктів, так рітейлерам дозволять встановлювати власну торгову націнку, а це може позначитись на кінцевій вартості товарів. Але якщо вони надмірно піднімуть ціни, то хто ж тоді купуватиме їхню продукцію? В цьому разі все упирається в купівельну спроможність українців. Тож зараз якихось особливих передумов до підвищення чи зниження цін на продукти немає.

Водночас експерт додає, що через прихід в Україну відносного похолодання і нестачу овочесховищ частина зібраного врожаю може зіпсуватися, тому їх запаси зменшаться і в результаті ця група продуктів трохи здорожчає. 

На молоко зараз у нас майже гранична ціна, тому йому вже нікуди дорожчати. До того ж, наше молоко вже не конкурентоспроможне порівняно з європейським через свою надмірну вартість.

Щодо м’яса, то передумов для його подорожчання експерти не бачать. Хоча корми все-таки можуть трохи зрости в ціні, але істотно на вартість кінцевого продукту це не вплине.

— Цукру і круп у нас достатньо, — зазначає Ольга Мозгова. — Торік селяни зібрали хороший урожай, тому цієї продукції на прилавках магазинів багато. Хоча ближче до  літа солодкий пісок все-таки може трохи вирости в ціні, але це невеличке сезонне підвищення, яке пов’язане з підвищенням попиту. Єдиний продукт, на який згодом може вирости ціна, — борошно, оскільки багато озимих вимерзло, а як складеться ситуація з ярими — поки що невідомо. Водночас це товар, вартість якого регулює держава, яка створює свої стабілізаційні фонди, тому на соціальних сортах хліба це не повинно позначитися.

Погоджується із колегою і генеральний директор асоціації «Український клуб аграрного бізнесу» Володимир Лапа.

— Сезонна тенденція подорожчання торкнеться цукру (влітку) і овочів (навесні), оскільки вони істотно подешевшали восени. Це трапилося через перенасичення ринку цими видами продукції, — переконує експерт. —  Проте якщо торік підвищення вартості цукру вимірювалось десятками відсотків, то цього року — кількома. Це буде така повільна тенденція до збільшення цін. Молоко дорожчати не повинно, бо зараз його вартість або переглядають у бік зниження, або вона стабільна, відповідно стабільною буде вартість готової продукції. Аналогічна ситуація й на ринку м’яса. Для подорожчання хліба є підстави, але цей процес розтягнеться в часі. Також цей продукт є соціальним, тому збільшення його вартості стримуватимуть.