Директор виконавчої дирекції
Фонду соціального страхування  від нещасних випадків 
на виробництві та професійних захворювань України 
Валерій АКОПЯН

Однією з перших установ, що розпочала реалізацію соціальних ініціатив Президента України, є Фонд соціального страхування від нещасних випадків на виробництві та професійних захворювань України. Про це кореспонденту «Урядового кур’єра»  розповідає директор виконавчої дирекції Фонду Валерій АКОПЯН.

— Валерію Григоровичу, на що сьогодні можуть розраховувати потерпілі на виробництві люди та члени їхніх родин?

— Що вони не залишаться наодинці з бідою. Адже важливою частиною реформ в Україні є нова соціальна політика. Звісно, націлена вона на поліпшення якості життя та добробуту людей. І, як зазначив Президент Віктор Янукович, держава через нові соціальні ініціативи підтримає всіх, хто потребує допомоги.

Тож один з головних принципів, закладених у соціальні ініціативи Президента, — адресність допомоги для категорій населення, які потребують першочергової підтримки, в тому числі потерпілих на виробництві та членів їхніх сімей.

— Чи є якісь позитивні зміни у вашій структурі і які саме?

— Про позитивні зміни у сфері соціального страхування від нещасного випадку на виробництві свідчить низка проведених перерахунків страхових виплат потерпілим на виробництві та членам їхніх сімей.

З 1 березня 2012 року відповідно до ст. 29 Закону «Про загальнообов’язкове державне соціальне страхування від нещасного випадку на виробництві та професійного захворювання, які спричинили втрату працездатності» здійснено перерахування розміру щомісячної грошової суми в разі часткової чи повної втрати працездатності, що компенсує відповідну частину втраченого заробітку потерпілого, та щомісячної страхової виплати особам, які мають на це право у разі втрати годувальника.

При цьому, вперше з часу утворення Фонду, перерахування проведено на коефіцієнт зростання не реальної, а номінальної заробітної плати. У зв’язку з цим максимальний коефіцієнт зростання щомісячної страхової виплати з 1 березня 2012 року становить 1,176 (17,6%) проти 1,102 (10,2%) в 2011 році.

Щомісячна страхова виплата при проведенні перерахунку визначається з відкоригованої на вищезазначені коефіцієнти підвищення страхових виплат середньомісячної заробітної плати потерпілого відповідно до ступеня втрати його професійної працездатності.

Таким чином, середня щомісячна страхова виплата у разі часткової чи повної втрати працездатності, що компенсує відповідну частину втраченого заробітку потерпілого, з 1 березня 2012 року збільшилася на 135 гривень.

Отже, у зв’язку з проведенням зазначеного перерахунку збільшення фінансування на щомісячні страхові виплати в разі часткової чи повної втрати працездатності та щомісячну виплату особам, які мають на це право у разі втрати годувальника, в поточному році становить близько 370,0 млн гривень.

— Часто чути вислів «осучаснення щомісячної страхової виплати». Про що йдеться?

— 30 березня цього року правління Фонду соціального страхування від нещасних випадків на виробництві та професійних захворювань України розглянуло механізм осучаснення щомісячної страхової виплати особам, яким вона була призначена до 2006 року, та прийняло постанову №15 «Про проведення перерахунку щомісячних страхових виплат потерпілим та членам їх сімей у 2012 році». При цьому планується провести перерахунок таких виплат потерпілим та членам їхніх сімей, які вже отримують виплати станом на 1 березня 2012 року та яким перерахунок цих виплат здійснювався до  1 березня 2006 року.

Одне слово, в квітні понад 227 тисяч потерпілих отримали підвищені страхові виплати. Як наслідок, середній розмір доплати кожному потерпілому становить 305 гривень. При цьому, хочу підкреслити, у кожної особи розмір збільшення індивідуальний.

Але поясню одне суттєве зауваження: відкоригована заробітна плата не може перевищувати максимальну величину бази нарахування єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування на дату проведення перерахунку. В такому разі розмір щомісячної страхової виплати зменшенню не підлягає.

Сума перерахованого розміру щомісячної страхової виплати та пенсії по інвалідності не може перевищувати відкориговану заробітну плату.

— Чи вистачить коштів на всі перерахунки?

— Для проведення першого етапу осучаснення страхових виплат з  1 березня 2012 року для потерпілих, яким виплати були призначені до 1 січня 2006 року, у бюджеті фонду передбачено 373,5 млн гривень.

При цьому для фінансування шахтарських регіонів передбачено 304,1 млн грн, або 81%, з них Донецька область — 146,8 млн грн, Луганська — 55,8 млн грн, Дніпропетровська — 64,4 млн грн, Львівська — 25,6 млн грн, Волинська — 6,5 млн грн, Кіровоградська — 5,0 млн грн.

Для проведення вищезазначеного перерахунку потерпілим на виробництві та членам їхніх сімей Фонд у квітні спрямував 33,4 млн гривень.

Також з огляду на реальні можливості сьогодні працюємо над поетапним розв’язанням проблеми осучаснення страхових виплат та встановленням соціальної справедливості щодо розмірів цих виплат, призначених у різні роки.

Насамкінець хочу зазначити, що Фонд соціального страхування від нещасних випадків на виробництві та професійних захворювань України й надалі робитиме все, аби поліпшити соціальний захист та добробут наших громадян.

Валентина КОКІНА,
«Урядовий кур’єр»

ДОСЬЄ «УК»

Валерій АКОПЯН. Народився 20 липня 1958 року в с. Чехівка Чорнобаївського району Черкаської області.

Закінчив Київський інститут народного господарства (економіст).

Народний депутат України ІІІ та IV скликання.

З 2009 року член правління Фонду соціального страхування від нещасних випадків на виробництві та професійних захворювань України, член правління Фонду соціального страхування на випадок безробіття, член правління Фонду соціального страхування з тимчасової втрати працездатності. Директор виконавчої дирекції Фонду соціального страхування від нещасних випадків на виробництві та професійних захворювань України з квітня 2012 року.

Одружений, має чотирьох дітей.