БАЛ ХРИЗАНТЕМ

Таку назву має щорічна виставка цих квітів у  кримському Нікітському ботанічному саду

Нині його працівники висадили приблизно 32 тисячі кущів, які представлені 300 сортами з вітчизняної, європейської, азіатської та американської селекцій. Із них 100 сортів належать до великоквіткової групи, понад 200 — до дрібноквіткової.

Відвідувачам свято, а співробітникам парку — копітка праця. Фото автора

Науковий співробітник лабораторії дендрології Наталя Смикова розповідає, що у хризантеми існують свої модні тенденції, які кожні три роки змінюються. «Останнім часом великий попит мають низькорослі хризантеми серії «Мультифлора», які рясно і довго квітнуть. Загалом у кожній країні свої симпатії. Скажімо, в Англії люблять кулеподібні форми, в Японії і Китаї — павукоподібні та променеподібні.

А нещодавно в деяких європейських країнах і США ця квітка перетворилася ще й на вишукану ресторанну їжу. Хоч для Японії і Китаю це не новина, адже там не одне сторіччя вирощують овочеву хризантему, м’я?систі пагони якої використовують у різних салатах. Для цього їх бланшують 2—3 хвилини, а потім стільки ж часу обсмажують на пательні в олії і подають до страв: це надає їм пікантного смаку.

Володарка балу. Фото автора

Хризантемні килими в ботсаду захоплюють не лише своїми розмірами, формою і кольором, а й назвами. Серед сортів, виведених тут, можна зустріти яскраво-червоного «Юрія Богатикова» й тендітну «Валентину Терешкову». Але найцікавіші назви у сортів китайської колекції: Палац Фенікса в зубчастій висі, Темне полум’я — м’яке  золото, Весняний світанок на дамбі істини. Так і хочеться поринути у філософські роздуми, тільки робити це треба швидко, оскільки за такою красою можна спостерігати лише до кінця листопада. Тим часом роботи біля неї вистачає на весь рік.

«Найбільше часу доводиться приділяти великим квітам, — розповідає Наталя Смикова. — Бо без піклування вони перетворяться на дрібнесеньку рослину. Тому доводиться, як говорять китайці, тисячу разів їй вклонитися: спочатку прищепити, потім кілька разів обламати пагони й зайві бутони. І лише тоді отримаєш велике та гарне суцвіття».

Після того, як бал квітки сонця завершується для відвідувачів, працівники Нікітського саду викопують рослини, переносять їх до теплиць у розплідник. Саме з цього часу й розпочинають підготовку рослин до нового балу: їх готують до черешкування, ретельно вивчають ті квіти, які вирізнилися з-поміж інших. «Торік на виставковій ділянці 6-градусний мороз витримала лише Далека зірка — хризантема, яку в радянські часи вивела методом радіоселекції колишня співробітниця ботсаду Алла Глазуріна, — розповідає пані Наталя. — Я хочу вивчити цю квітку, аби в подальшому рекомендувати її для вирощування в інших районах».