Під час мітингу з нагоди загибелі пасажирів та членів екіпажу літака «Боїнг-777», який торік збили в небі з території самопроголошеної «республіки», група жіночок тримала промовисте звинувачення: «Вас убили і нас продовжують убивати». Під цими словами й справді готові підписатися чимало місцевих жителів, які на гіркому досвіді переконалися, що ті страшні слова, на жаль, не розходяться з ділом.

«Близько четвертої години ранку бойовики терористичної організації «ДНР» завдали цілеспрямованого вогневого удару по житлових кварталах Авдіївки, маючи достовірну інформацію, що в цьому районі перебувають лише цивільні особи, — повідомили у прокуратурі Донецької області. — Внаслідок обстрілу один зі снарядів розірвався на 8-му поверсі багатоквартирного будинку: загинула 73-річна жінка та її 10-річний онук, інвалід 1-ї групи». Пізніше ще одну жертву обстрілу знайшли в одному із приватних будинків, під завалами яких загинув 49-річний чоловік. За черговим фактом смерті мирних жителів розпочато кримінальне провадження, відкрите за ч. 3 ст. 258 КК України (терористичний акт), а розслідування перебуває на особистому контролі обласного прокурора.

Такий вигляд мають руйнування в центрі Донецька після нічного артобстрілу. Фото Укрiнформу

Окрім мирних кварталів, мішенню терористів став Авдіївський коксохімічний завод, по якому було випущено понад 20 снарядів зі 122-міліметрових гармат, заборонених мінськими угодами. Як повідомив керівник української сторони спільного центру з контролю і координації генерал-майор Андрій Таран, варварський обстріл вдалося зупинити тільки після звернення до керівника донецької групи ОБСЄ із попередженням повернути на позиції відведену важку артилерію ЗСУ, щоб її вогнем покласти край знищенню мирних жителів міста та промислової інфраструктури. 

А вже надвечір минулої суботи від вибухів та осколків так званого перемир’я змушені були рятуватися й жителі Донецька. Під тривалий і потужний обстріл потрапили навіть центральні райони міста, куди раніше рідко залітали боєприпаси.

«Напередодні прибуття на окуповану територію чергового «гуманітарного конвою» з Росії багато земляків бідкалися, що ще жодного разу в очі не бачили тої «гуманітарки». А ось тепер «отримали» — у вигляді руйнувань у Київському, Куйбишевському та Ворошиловському районах, — ділиться спостереженнями місцевий житель Станіслав. — У Донецьку тільки й розмов, що про руйнування та нарікання на дії бойовиків. Їхнім «відмазкам», мовляв, нас обстрілюють «укропи», вже не вірять навіть діти. Скажімо, дальність враження мінометів сягає 5—7 кілометрів, а позиції ЗСУ перебувають за 15—20 кілометрів від  Донецька. Тож чиї міни вибухають у центрі Донецька? І чому боєприпаси «карателів» уперто обминають гуртожитки університету, де квартирують бойовики?»

«Із селища Дурна Балка артилерія бойовиків довго гатила у напрямку центральної частини міста, — свідчить житель Куйбишевського району Юрій. — Невже вони нас за дурнів мають, коли знову видають це за обстріл з боку українських військ? Такі обстріли більше схожі на з’ясування стосунків між ними самими. Що швидше вони знищать одне одного, то краще. Але ж заручники цих внутрішніх воєн — саме мирні жителі».

За попередніми даними, внаслідок використання зброї бойовиками під час перемир’я тільки за останні дні четверо людей загинуло і ще стільки само зазнали поранень. Кількість руйнувань в Авдіївці, Донецьку, Горлівці, Макіївці, Мар’їнці, Красногорівці та в інших населених пунктах уточнюють. Через це обурені люди, що живуть на території, підпорядкованій бойовикам, готуються висловлювати протест проти обстрілів житлових кварталів. Як відомо, подібний мітинг вже відбувся в Донецьку в червні, проте у самопроголошеній «ДНР» на нього відреагували звично, побачивши в його організації «руку Києва», а також порадили найактивнішим донеччанам тримати язики за зубами.