Весна припізнюється. Торік у столичному лісопарку Пуща-Водиця (територія  моїх спостережень за природою) 6 березня  ожили мурашники, осоння  пагорбків позолотив первоцвіт, а зелені килимки галявин припудрилися ніжно-білим зірочником. На прогрітих стежинах часто зустрічалися веснопровісники — метелики капустянки. Уже першого тижня рясно розквітла медоносна верба, а осики та клени осипали цвіт, давши волю молодим листочкам.

Цього року березень видався холодним. Принаймні, це відчували жителі Мінського масиву столиці, де весь час ремонтували бойлерну (так відповідали  диспетчери на скарги, що нема опалення). Ні первоцвітів на відомих місцях, ні метеликів не побачив до кінця місяця. А перші вияви життя лісових санітарів мурах  помітив лише у третій декаді. Зате гарну новину почув від колеги з Черкас Наталії Кирей.  Вона повідомила, що  на озера Чорнобаївського району  15 березня прилетіла зграя лебедів. Як тут не нагадати нашим агресивним північним сусідам слова з пісні «Лебедина вірність» їхнього земляка Євгена Мартинова:

Я хочу, чтоб жили
лебеди
И от белых стай
мир добрее стал.

Ні, не став той  «русский мир», у якому жив відомий співак і композитор, добрішим.  Прогулюючи вранці собаку, Євген знепритомнів від серцевого нападу біля під’їзду  будинку, в якому жив. Однак  ніхто з перехожих не поквапився надати  йому термінову допомогу. За якийсь час хтось із дітей викликав «швидку». Та було вже запізно…  А згодом ніби доповнення до цієї трагічної події на одному з московських ставків компанія недолюдків по-хижацькому  вбила та з’їла улюбленця  місцевої дітвори лебедя Борьку. Яка жорстокість, блюзнірство, цинізм, зло. Нині ці найганебніші людські вади відверто  демонструє всьому світові кремлівська камарилья. Вона  глуха до миролюбних закликів.  Загарбання Криму, агресія на сході України,  підло сфабриковане судилище над Надією Савченко навіки ляжуть ще одним ганебним тавром на історію імперії зла.

У народі побутує повір’я, що лебеді — святі мироносні птахи. Їхній ранній приліт у місця поселень — добра ознака. Сподіватимемося, що перша лебедина зграя принесла мир і добробут не тільки  черкащанам, а й усій Україні.

Другий місяць весни, вочевидь, теж не порадує щедрим теплом. У квітні воно й не бажане — земля ще вбирає вологу, таку  необхідну для посівної пори. З початком весняно-польових робіт хлібороби завше орієнтуються не лише на прогнози державних синоптиків, а й беруть до уваги прадавні народні прикмети. У квітні слід звертати  увагу і запам’ятовувати погодні прикмети у такі дні: 7 квітня — Благовіщення, 11 — святого Марка, 24 — Вербна неділя.

 "Не я б'ю, верба б'є - за тиждень Великдень." Фото Володимира ЗAЇКИ

На Благовіщення весна зиму перемагає. Цього дня не можна працювати, бо «на Землю спускається Господь». Любителям тримати вдома синичок, щигликів, шпаків та інших пернатих  бажано зробити благодійний вчинок — випустити пташок на волю. Від Благовіщення до Юрія весняного (6 травня) ще тримається ранковий холод. Можливі короткочасні снігопади. Якщо цього дня пройде грозовий дощ — на тепле літо та гарний урожай горіхів і кісточкових. Яка погода на Благовіщення, такою вона буде до кінця місяця.

На святого Марка починають точити березовий сік (раніше він недозрілий). Цілющий напій від білокорих красунь дає людям здоров’я, допомагає позбутися багатьох недуг. Холодний  Марко — на врожайне літо. Якщо  йтиме дощ — овес зійде й на камені,  кажуть старі люди. 

Вербна неділя — давня народна традиція поклоніння національному символу України вербі. Уранці в усіх християнських церквах відбуваються  урочисті  богослужіння, а потім освячують вербові гілочки, з якими люди приходять до храму. Повернувшись із богослужіння, освячені гілочки слід посадити біля дому, на межах садиби, біля криниці, річки, ставка, джерела. У народній медицині гілочки, листя і кору верби використовують для лікування багатьох хвороб.

Верба й калина — моя Україна, у серці моєму ви символ єдиний. А ще Україна моя солов’їна. А ще Україна моя незборима! 

НАШ КАЛЕНДАР

1 квітня — День сміху

2 квітня — Всесвітній день поширення інформації щодо проблем аутизму

3 квітня — День геолога

4 квітня — Міжнародний день просвіти з питань мінної небезпеки та допомоги в діяльності щодо розмінування

6 квітня — Міжнародний день спорту заради миру та розвитку

7 квітня — Всесвітній день здоров’я; Благовіщення Пресвятої Богородиці

11 квітня — Міжнародний день визволення в’язнів фашистських таборів

12 квітня — День працівників ракетно-космічної галузі України; Всесвітній день авіації і космонавтики; Міжнародний день польоту людини в космос

16 квітня — День довкілля

17 квітня — День пожежної охорони

18 квітня — День пам’яток історії та культури

22 квітня — Міжнародний день матері-Землі

23 квітня — Всесвітній день книги й авторського права

23-29 квітня — Глобальний тиждень безпеки дорожнього руху ООН

24 квітня — Всесвітній день поріднених міст

25 квітня — Всесвітній день боротьби із захворюванням на малярію

25-30 квітня — Всесвітній тиждень імунізації

26 квітня — День Чорнобильської трагедії; Міжнародний день інтелектуальної власності

28 квітня — Всесвітній день охорони праці

29 квітня — День пам’яті всіх жертв застосування хімічної зброї

30 квітня — Міжнародний день джазу

Павло ЛАРІОНОВ
для «Урядового кур’єра»