ТАЛАНТИ

Юні винахідники з Малої академії наук представили свої роботи на черговій
науково-технічній виставці

Наука не класифікується за віковими категоріями — цю тезу почула від шанованого академіка, коли при ньому вжили термін «студентська». А в її правильності переконуюся щоразу, знайомлячись із досягненнями юних талантів з Малої академії наук. Ну не можна їхні винаходи назвати дитячими!  Адже більшість із них створена для того, щоб полегшити життя нам, дорослим.

Більше сотні — точніше 111 — інноваційних та творчих проектів  представлено на ІІ Всеукраїнській науково-технічній виставці «Майбутнє України», яку Мала академія наук планує зробити традиційною. Нині, крім  школярів 8—11 класів, у ній беруть участь студенти професійно-технічних та вищих навчальних закладів. Напрямки розробок найрізноманітніші: робототехніка, машинобудування, екологія, електроніка, матеріалознавство, інформаційні технології.

Олексій Шатохін і його модель робота для доставки зразків рослин з важкодоступних місць. Фото Олександра ЛЕПЕТУХИ

Зокрема, велика кількість учнівських розробок спрямована на те, щоб допомогти людям з обмеженими фізичними можливостями. Так, одинадцятикласник Тимур Аббасов із Запоріжжя сконструював інвалідний візок-всюдихід, який може пересуватися будь-якою місцевістю, легко долаючи перешкоди. Перейнявся проблемами інвалідів і десятикласник Денис Коваленко з Полтави, розробивши для них систему управління комп’ютером та побутовою технікою. Це  допоможе таким людям працювати та спілкуватися з навколишнім світом, не виходячи з дому і докладаючи для цього мінімум фізичних зусиль. А першокурсник з Луганська Михайло Щербін розробив кишеньковий слуховий апарат. Порівняно з аналогами прилад має кращі технічні характеристики та нижчу вартість.

Тим часом полегшити побут будь-кому зможуть роботи, до створення яких школярі долучаються особливо активно. Скажімо, «творіння» одинадцятикласників з Івано-Франківщини Андрія Стояна та Мар’яни Романович навіть поливає вазони та квіти, залишені надовго без нагляду.

Впадає в очі й те, що чимало робіт, представлених на виставці, присвячено альтернативній енергетиці, хоч ще три роки тому дорослі  не рекомендували учням зачіпати цю сферу — певні ризики існують. Однак діти все-таки взяли гору, довівши своє вміння робити до ладу все, що їм цікаво. Приміром, Анна Мулярчук з Тернопільщини презентувала проект теплового насоса. Прилад універсальний —  може обігрівати будь-яке приміщення: від квартири в багатоповерхівці до великого виробництва, економно споживаючи природний газ та мінімізуючи викиди парникового газу в атмосферу. Його особливість у тому, що він працює незалежно від грунтового контуру.

А винахід Віталія Доценка з Луганщини може бути використаний комунальними службами. Юнак розробив прилад автоматичного перекриття подачі питної води до квартир боржників.

«Більшість розробок учнів уже готові до впровадження, — зазначив директор Національного центру «Мала академія наук України» Оксен Лісовий. — Це цікаві та грунтовні проекти. Особливо багато комп’ютерних розробок — ця галузь більш гнучка і швидко реагує на потреби суспільства».