БЕЗПЕКА

На Черкащині лісівники запроваджують новітні технології

Ще навесні на спостережній вежі Руськополянського лісництва Черкаського лісгоспу встановили камеру відеоспостереження. Потреба в цьому була велика, оскільки хвойні ліси, які обслуговує підприємство, належать до групи з високою ймовірністю загоряння. За словами директора Черкаського лісового господарства Андрія Пустовіта, використання системи теленагляду стало ефективним способом виявлення лісових пожеж та оперативної їх ліквідації. 

Результати використання сучасних технічних засобів для охорони лісу від вогню вже довели високу ефективність цієї технології. Встановлена на вежі відеокамера охоплює спостереженням лісові насадження у радіусі до 30 км і виявляє точне місце й напрям поширення пожежі. Розташована в Руськополянському лісництві система відеонагляду дає змогу моніторити ситуацію і на суміжних територіях Дубіївського, Дахнівського та Свидівського лісництв.

А недавно система відеонагляду за лісовими насадженнями з’явилася і в Канівському лісгоспі. Нове устаткування змонтували і встановили на спостережній вежі Михайлівського лісництва.

— Відеонагляд, — сказав в. о. лісничого Михайлівського лісництва Віталій Соболєв, — значно полегшує роботу лісової охорони. Відеокамера охоплює спостереженням не лише Михайлівське, а й території сусідніх лісництв — Софіївського та Степанецького. І для цього працівникам лісництва не потрібно підніматися на 35-метрову вежу — контроль за станом лісів проводиться дистанційно за допомогою комп’ютера в диспетчерській лісництва. Завдяки цьому працівники лісництва вже виявили кілька випадків загоряння на прилеглій до лісових насаджень території й оперативно усунули загрозу виникнення пожеж.

Постійний нагляд за насадженнями в Михайлівці забезпечують працівники лісопожежної станції. В пожежонебезпечний період вони чергують у лісництві цілодобово. Станція укомплектована власним пожежним автомобілем, який хоч і не новий, проте завжди у гарному стані.