З-поміж споріднених підприємств Державного агентства лісових ресурсів України підприємства Сумського обласного управління лісового та мисливського господарства за лісовим ресурсним потенціалом посідають 9 місце та 11 — за загальною площею земель, які перебувають у постійному користуванні. Але за іншими показниками, що характеризують лісогосподарську діяльність управління, — завжди серед кращих. Управління  входить до першої п’ятірки за обсягами реалізації продукції в розрахунку на гектар землі та вартістю кубометра заготовленої деревини, обсягом заробітної плати та загальним обсягом сплати податків і відрахувань до бюджетів різних рівнів і державних цільових фондів.

Сумські лісівники на практиці доводять, що важливі не кількість чи обсяг матеріальних та інших ресурсів, а вміння ними розпоряджатися. Про їхні підсумки роботи торік, сьогодення та перспективи кореспонденту «УК» розповідає начальник управління Віктор ЧИГРИНЕЦЬ.

Начальник Сумського обласного управління лісового та мисливського господарства Віктор ЧИГРИНЕЦЬ.— Вікторе Петровичу, днями дізнався, що працівники вашого управління передали черговий вантаж гуманітарної допомоги бійцям, які перебувають у зоні АТО.

— Так, ми не маємо морального права стояти осторонь. Нині на фронті перебувають 58 наших працівників, тому лісівники насамперед переймаються військовими проблемами. У важкий для країни час ми всі згуртувалися і об’єдналися задля спільної справи.

Останнім часом на потреби армії перерахували понад 170 тисяч гривень, на 250 тисяч придбали харчових продуктів, медикаментів та спорядження. Все це — добровільні пожертви працівників та їхніх сімей, відрахування профкомів, одноденні заробітки. Загалом же з початку АТО підприємства управління надали допомогу українській армії майже на 1,7 мільйона гривень. А всім нашим бійцям, які нині на війні, щомісячно нараховують заробітну плату в розмірі середньої.

Та жодні цифри не порівнянні з героїзмом і мужністю воїнів, які стоять на східних кордонах країни. Тож і надалі підтримуватимемо їх усім чим зможемо.

— Підприємства управління традиційно є бюджетоутворюючими для місцевих громад. Чи зберігається ця тенденція?

— Ми і допомагаємо бійцям АТО, і зміцнюємо економічну безпеку області й країни. Так, наше управління має найвищий показник — 171 гривня — зі сплати податку з кубометра заготовленої деревини порівняно із середнім в Україні — 124. Усього за минулий рік бюджетам і державним цільовим фондам підприємства перерахували 127 мільйонів гривень, що на 35 мільйонів більше від позаторішнього показника. З них 18 мільйонів одержав обласний і 26 мільйонів — місцеві бюджети.

А до державних цільових фондів від нас надійшло близько 47 мільйонів гривень. У кінцевому підсумку це і соціальні виплати, і пенсії, і все, що називаємо щоденною соціальною життєдіяльністю.

Через роки з цих тендітних саджанців виросте могутній ліс. Фото надано Сумським обласним управлінням лісового та мисливського господарства

— А наскільки матеріально захищені самі лісівники?

— Про це краще скажуть цифри і факти. В управлінні створено понад 2500 робочих місць, де є всі умови для високопродуктивної праці. Ще майже тисяча робітників зайняті у приватних структурах — там надають різні послуги з лісозаготівель, посадки лісу, догляду за культурами тощо.

Середньомісячна зарплата одного працівника за минулий рік становить близько 4 тисяч гривень — майже на 700 гривень більше, ніж позаторік. А протягом листопада і грудня вона перевищила 5 тисяч гривень. Якщо ж говорити про звалювальників лісу, водіїв, які вивозять деревину, то їхні заробітки ще вищі — понад 6 тисяч.

Кожен член колективу має повний пакет соціальних гарантій.

— Раніше значні кошти спрямовували на капітальні інвестиції.

 —  І зараз дбаємо про зміцнення матеріально-технічної бази, бо без її оновлення не буде прогресу. 30 мільйонів гривень витратили на придбання автомобілів, гідроманіпуляторів, тракторів, плугів, культиваторів, рубачів коридорів, верстатів для переробки деревини та іншої техніки й устаткування.

У Шостці придбали сушильну камеру та твердопаливний котел, а Свеський лісгосп закупив технологічне обладнання для виготовлення паливних гранул —  наступного року плануємо відкрити на базі лісгоспу власне виробництво.

Активно прокладаємо дороги із твердим покриттям. За останні 7 років їхня загальна протяжність перевищила 120 кілометрів. Особливо активно працюють у Сумському лісгоспі, на який припадає у середньому кожен четвертий кілометр таких лісових доріг.

Усе це ми робимо за власні кошти підприємств, адже знайшли способи заощаджувати ресурси. На вивезенні деревини використовуємо великотоннажні автомобілі КрАЗи, МАЗи з причепами та гідроманіпуляторами, переобладнали 70 лісовозів ЗІЛ-131 з бензинових двигунів на дизельне пальне. Запровадили безвідходне виробництво, встановивши в котельнях лісгоспів котли, що працюють на тирсі. Заощаджені ж кошти інвестуємо у розвиток власного виробництва. Завдяки цьому також маємо змогу підвищувати заробітну плату нашим працівникам.

— Виходить, попри всілякі труднощі, лісова галузь таки росте — в прямому і переносному значеннях?

— Так, попри всю складність ситуації, в цей непростий для держави час ми завершили рік із гідними показниками. Лісогосподарські колективи  управління спрацювали стабільно й динамічно, повністю забезпечивши виконання нашого головного обов’язку перед Україною — збереження і примноження її лісового багатства.

Віримо, що цей рік принесе нам усім насамперед мир, а з ним — економічну стабільність, так потрібну нашій країні.

ДОСЬЄ «УК»

Віктор ЧИГРИНЕЦЬ. Народився 1957 року на Чернігівщині. 1979-го закінчив Українську сільськогосподарську академію (нині Національний університет біоресурсів і природокористування). Трудову діяльність розпочав помічником лісничого Пакульського лісництва Чернігівського лісгоспу.  

З 2001 року очолює Сумське обласне управління лісового та мисливського господарства.  

Кавалер орденів «За заслуги» ІІІ і II ступенів. Заслужений працівник сільського господарства України. Кандидат сільськогосподарських наук.

ДОВІДКА «УК»

Від реалізації деревини і виробів з неї підприємства управління торік отримали 433 мільйони гривень, що на 80 мільйонів більше від позаторішнього показника. Надходження підприємств від ведення мисливського господарства становили 1,3 мільйона. Відтворено лісів на площі 1511 гектарів, або 135 відсотків плану. Значно перевиконано плани  заготівлі насіння лісових порід, створення плантацій новорічних ялин та інших господарських показників.

 Олександр ВЕРТІЛЬ,
«Урядовий кур’єр»