ВЗАЄМОДІЯ

Україна й Туреччина мають амбітні плани, серед яких — підвищення показника товарообігу
до 20 млрд дол. США через чотири роки

Як уже повідомляв «Урядовий кур’єр», у рамках офіційного візиту Президента Віктора Януковича до Турецької Республіки відбулося перше засідання Стратегічної ради високого рівня. Підсумком цього заходу стало підписання Президентом України та Прем’єр-міністром Туреччини Спільної заяви, яка підкреслює бажання країн поглиблювати співпрацю. Інші домовленості закріпили своїми підписами вже представники делегацій у низці двосторонніх документів, що стосувалися розширення повітряного сполучення, лібералізації візового режиму, раціонального використання живих ресурсів Чорного моря, інвестування та економічної співпраці. Сторони також означили у Плані дій на 2012—2013 рр. конкретні кроки до розвитку відносин.

Є план подальшого партнерства! Фото Андрія МОСІЄНКА

Доповнюючи одне одного

Вже на прес-конференції для представників ЗМІ Віктор Янукович заявив, що переговори на засіданні Стратегічної ради були плідними та насиченими, адже йшлося про конкретні питання співпраці у політичній, економічній та культурно-гуманітарній сферах.

«Ми актуалізували пріоритети в транспортній, енергетичній галузях, велику увагу приділили перспективам, — сказав Президент, додавши, що Україна та Туреччина завжди доповнюватимуть одна одну, зважаючи на спільне бажання працювати на поліпшення життя громадян країн та територіальну близькість.

Говорячи про це, глава держави мав на увазі передовсім спільну роботу у напрямках диверсифікації енергоресурсів, ядерній енергетиці, застосування сучасних технологій. «З урахуванням географічного розташування наших країн ми бачимо реальні механізми співпраці в реалізації цих проектів, —наголосив він. — Підписані нині документи відкривають нове широке поле для створення механізмів реалізації нашого стратегічного партнерства».

А Прем’єр-міністр Туреччини висловив переконання в тому, що Стратегічна рада стане ефективним механізмом розвитку відносин, а відтак пришвидшить започаткування нових проектів. За його словами, в рамках засідання відбулися й двосторонні зустрічі міністрів, на яких вдалося визначити пріоритети і скласти дорожню карту дій. Її уряди країн повинні втілити в життя до наступного засідання Стратегічної ради у 2012 році, яка проходитиме в Києві.

 «Сьогодні ми дали конкретні доручення відповідним міністрам у багатьох сферах, зокрема освіти, енергетики, туризму, транспортній. Я переконаний: наступного року відбудеться друге засідання Стратегічної ради, яке позначиться успішним виконанням поставлених нині завдань», — підбив підсумок Реджеп Тайїп Ердоган.

Керівники держав також розповіли про ще одну домовленість: незабаром розпочнуться переговори про створення зони вільної торгівлі між Україною й Туреччиною. З цього приводу Віктор Янукович висловився лаконічно: «Безумовно, започаткування переговорів щодо створення зони вільної торгівлі — дуже актуальне питання». Відтак сторони наголосили на важливості поглиблення співпраці для зняття перешкод у русі товарів та капіталу, збільшення обсягів товарообігу.

Глава Української держави вважає зростання товарообігу непоганою передумовою для реалізації у найближчій перспективі потенціалу, який мають Україна та Туреччина. «Ми значно ширше дивимося на співробітництво, розуміючи, що нам треба проводити спільну діяльність і відпрацьовувати наші спільні позиції для роботи також з іншими країнами», — цитує Президента його прес-служба.

На думку Прем’єр-міністра Туреччини, прийняті в цей день рішення незабаром пришвидшать розвиток двосторонньої торгівлі. «Ми вважаємо можливим зростання двостороннього товарообігу до 20 мільярдів до кінця 2015 року і до 40 мільярдів — до 2020 року», — сказав він.

Україна поділиться електроенергією

У підписанні угоди між урядами двох країн про умови взаємних поїздок громадян Віктор Янукович вбачає поштовх до абсолютно іншого зрізу відносин. А Реджеп Тайїп Ердоган назвав підписання цього документа важливим кроком у розвитку міжлюдських контактів. До слова, документ набуде чинності по виконанні всіх необхідних процедур, і безперервне перебування громадян на території країн не перевищуватиме 30 днів від дати в’їзду. «Ми не маємо наміру гаяти час у питанні набуття чинності цієї угоди», — акцентував він.

Інший аспект переговорів — диверсифікація джерел постачання енергоносіїв. Зі слів Віктора Януковича стало зрозумілим, що нині це одне з найбільш актуальних питань порядку денного українсько-турецьких відносин. Кількома штрихами він розповів, яке значення має порушене питання співпраці в енергетичній сфері: «Все, що стосується диверсифікації джерел постачання енергоносіїв, — як на територію Туреччини, так і на територію України, — це наша стратегічна мета, якою ми займатимемося постійно».

Уряди країн уже отримали завдання створити постійно діючу робочу групу, яка працюватиме над відповідними пропозиціями. «Коло питань дуже широке. Відносно моментів, які стосуються прийняття практичних рішень щодо стратегічних проектів — безумовно, ніяких таємниць не буде. Ми одразу оприлюднюватимемо всі ухвалені рішення», — резюмував глава Української держави.

До вищесказаного Прем’єр-міністр Туреччини додав, що під час переговорів йшлося й про постачання електроенергії з України до Туреччини.

Президент України та Прем’єр Туреччини привернули увагу і до важливості співробітництва на напрямку європейської інтеграції, наголосили, що сприятимуть налагодженню співпраці у розвитку існуючих та відкритті нових ліній поромного сполучення, вивчення можливостей інтермодальних пасажирських перевезень, модернізації морських портів. Країни разом займатимуться пошуком і видобутком вуглеводнів, модернізуватимуть та будуватимуть об’єкти інфраструктури нафтової і газової промисловості.

ДОВІДКА «УК»

 За результатами першого засідання Стратегічної ради високого рівня в присутності Президента України та Прем’єра Туреччини підписано міжурядові угоди про повітряне сполучення, про умови взаємних поїздок громадян, про співробітництво в галузі карантину та захисту рослин, про співробітництво в галузі рибного господарства. Також підписано меморандуми про взаєморозуміння щодо погодження списку проектів у технічному і фінансовому співробітництві, про взаєморозуміння між вітчизняним Держагентством з інвестицій та інвестиційним агентством при Прем’єр-міністрові Туреччини, План дій щодо розвитку двосторонніх відносин на 2012—2013 роки, Програму співробітництва в галузі культури на 2012—2014 роки.