Проект змін до Конституції, запропонований Президентом Петром Порошенком, є ключовим елементом мирного плану для стабілізації ситуації на сході країни, а також кроком до запровадження європейських стандартів державного управління. В ході брифінгу перший заступник Глави Адміністрації Президента Геннадій Зубко також висловив сподівання, що Верховна Рада вже на цій сесії почне розгляд цього документа.

Ідеться передовсім про врегулювання відносин між центральною та місцевою владою, виконання вимог європейської інтеграції, спроби Президента унеможливити в подальшому узурпацію влади однією з гілок.

Глава держави вперше намагається змінити філософію державного управління відповідно до європейського підходу: «Зараз ми бачимо ефективну модель, яка вже працює в європейських країнах. Якщо поглянути на економічний стан у країнах, в яких цю модель уже реалізовано, то можна оцінити і рівень життя громадян цих країн, і взагалі ту форму місцевого самоврядування, державної влади, яка дає змогу розкривати потенціал місцевих громад».

У цьому контексті перший заступник Глави АП навів приклад Польщі, де діє трирівнева модель структури влади. Вона дає змогу перейти від централізованого ручного управління до побудови влади знизу догори. «Передача частини повноважень регіонам є вимогою часу, яка дає змогу побачити, як місцева влада може контролювати ситуацію», — цитує слова Геннадія Зубка прес-служба Президента.

Нині події на сході довели, що місцеві державні адміністрації в деяких регіонах фактично усунулися від відповідальності за ситуацію. Водночас міські голови та голови районних рад «практично тягнуть усю інфраструктуру».

У цьому розрізі децентралізація — одна з відповідей на використання певними силами питання федералізації. Окрім цього, запропонована модель конституційних змін не лише розширить права місцевих громад, а й надасть їм змогу взяти відповідальність на себе.

Порушуючи питання створення інституту представників Президента на місцях, Геннадій Зубко підкреслив, що їх буде наділено лише контрольними функціями. «Вони матимуть функцію контролю і нагляду над дотриманням законності в Україні. Це практично та функція, яка належала прокуратурі. Головний підхід — побудова державної влади знизу догори, і це можна зробити тільки за рахунок того, щоб надати місцевим громадам додаткові повноваження, — підкреслив посадовець. — Такий інструмент дасть змогу громадянському суспільству дуже швидко отримати рівень свідомості Європи, яка має демократію й велику відповідальність перед своїми громадянами, які живуть поруч».

За словами Геннадія Зубка, інструмент, який закладено у законопроекті про внесення змін до Конституції, дасть змогу громадянам активно брати участь у політичних процесах.

«Ми б хотіли побачити справді активних людей, які реалізували себе на місцевому рівні, мають державний підхід, державне бачення і можуть рухатися до центральної влади», — підкреслив перший заступник Глави АП.

А відповідаючи на запитання щодо перспектив ухвалення змін до Основного Закону Верховною Радою, наголосив, що нині відбувається постійний діалог із фракціями та групами.

Відділ новин
«Урядового кур’єра»