ТЕНДЕНЦІЯ 

На Сумщині зростає кількість осіб, які розпочинають підприємницьку діяльність і стають роботодавцями


Спілкуючись з такими підприємцями, важко повірити, що колись вони перебували на обліку як безробітні і їх охоплювали тривога і страх. Адже залишитися без роботи означало опинитися  перед складною життєвою задачею з багатьма невідомими. На щастя, поряд були спеціалісти служби зайнятості, які допомагали в той скрутний час вистояти перед труднощами і зрештою стати переможцем у такому складному протистоянні.

«Сузір’я» світить для всіх

Якби жительці Лебедина Валентині Колісник років із 10 тому сказали, що вона стане підприємцем і матиме власне кафе, навряд чи повірила б. Адже все складалося звичним чином — працювала в колективі, була впевненою в завтрашньому дні, бо мала дві освіти — товарознавець-експерт і технолог консервування. Але… Сталося так, що втратила роботу, стала на облік у міськрайонному центрі зайнятості, відвідувала семінари.

Як пригадує сьогодні Валентина Степанівна, під час одного з таких занять спеціалісти розповіли про можливість отримання одноразової матеріальної допомоги по безробіттю для організації власної підприємницької справи. А чому б не спробувати? — подумала тоді жінка і прийняла цю пропозицію.

Звісно, подібне не робиться наскоком — спершу пройшла навчання на курсах «основи малого підприємництва», склала бізнес-план і захистила його, а 14 червня 2005 року отримала свідоцтво про реєстрацію. А вже наступним етапом стала безпосередня організація роботи нового кафе, яке вирішила назвати «Сузір’ям». Мовляв, хай світить у долю і її власниці, і тим, хто тут працюватиме.

Як кажуть, мов у воду дивилася. Опісля того, як оформила необхідні документи, закупила продукти, обладнання і затвердила штат, кафе прийняло перших відвідувачів. Останнім сподобався домашній затишок закладу, смачна кухня, ввічливість обслуговуючого персоналу. Одне слово, справа пішла.

Валентина Колісник з Лебедина зараз має власне кафе. Фото автора

Невдовзі прийняла на стажування молоду робітницю, а згодом створила для неї дотаційне робоче місце, а ще пізніше за допомогою спеціалістів центру взяла на роботу кваліфікованих кухарів і продавців. Недавно виникла потреба в кухарі — «Сузір’я» створило робоче місце для безробітної жінки, яка по закінченні навчання за направленням центру зайнятості перебувала на обліку. Ось уже 5 років лебединське кафе залюбки обслуговує відвідувачів, які тут відзначають ювілеї, свята, корпоративні зустрічі тощо. До меню домашньої кухні входять десятки смачних і оригінальних страв, серед яких борщ з пампушками, куряча печінка з яблуками, пиріжки з різною начинкою тощо. Їх залюбки готують Наталія Поклад та Катерина Коляда.

Як говорить директор Лебединського міськрайонного центру зайнятості Микола Падалка, Валентина Степанівна хоч і відбулася як підприємець, все ж не пориває зв’язків зі спеціалістами центру. Приходить, аби проконсультуватися, ознайомитися з новими послугами, що надає служба, словом, бути в курсі всіх новинок.

Код до успіху

Ті колишні безробітні, які вже самостійно міцно стоять як підприємці, не схильні драматизувати ситуацію. На їхнє переконання, розгубленість чи розпач — не помічники, а гальмо на життєвій дорозі. В першу чергу потрібні тверезий розрахунок, упевненість, зрештою — власне бажання повернути ситуацію в потрібне русло. З цим погоджується директор Сумського обласного центру зайнятості Володимир Підлісний. Він переконаний — сьогодні є всі умови і можливості для того, аби безробітні знаходили роботу не тільки для себе, а й тих, хто перебуває на обліку в центрах.

Цьому підпорядкована Програма підтримки малого підприємництва в Сумській області, розрахована на 2011—2012 роки. Протягом останнього року 337 колишніх безробітних відкрили власні справи, для цього держава виділила майже 2,4 мільйона гривень. Володимир Ілліч наводить низку конкретних прикладів, серед яких є навіть дещо несподівані. Сумчанин Геннадій Гринчевський започаткував власну справу з виробництва напоїв, збагачених киснем. На виділені кошти він закупив кисневий концентратор — спеціальний пристрій, який «виготовляє» цілющі напої. Останні допомагають при багатьох захворюваннях, знімають головний біль, виводять токсини з організму, впорядковують обмін речовин. Медики стверджують, що одна порція такого диво-напою з успіхом замінює двогодинну прогулянку хвойним лісом.

А ось сумчанка Інна Логвин почала надавати послуги з карвінгу — вирізання фігур з овочів і фруктів. Вона також має вдосталь замовлень від власників ресторанного бізнесу, кафе тощо. Житель Шостки Олег Мілюткин налагодив виробництво альтернативних видів палива — з тирси, соломи, насіннєвого лушпиння. Продукція, як кажуть, пішла «на ура».

Звісно, сьогодні зарано говорити, що питання працевлаштування повністю вирішене і варто лише тільки захотіти знайти роботу. Донедавна на одне вільне робоче місце претендували 20 громадян.  Надто це стосується сільської місцевості — з 404 сільських (селищних) рад області 78 не мають на своїй території жодного роботодавця, за винятком самої сільської ради.

Для зниження соціальної напруженості та реалізації самостійної зайнятості у Сумській службі зайнятості діє певний механізм. В першу чергу це різнопланові семінари «Як почати свій бізнес», «Від бізнес-ідеї до власної справи», «З основ організації сільського туризму». Під час таких занять безробітні отримують інформацію з питань самозайнятості, вибору  професій, сприятливих для підприємницької діяльності в конкретному регіоні, практичні поради. Зі слухачами спілкуються  державні реєстратори, представники Державної податкової інспекції, управління економіки та колишні безробітні, які за допомогою служби зайнятості започаткували власний бізнес і успішно працюють. Крім того, з особами, які вирішили займатися підприємницькою діяльністю за допомогою служби зайнятості проводиться комп’ютерна діагностика. Це допомагає виявляти ті чи ті схильності.

Регулярно організовуються курси цільового призначення за різними напрямками. Протягом останнього року їх пройшли понад 500 безробітних, з яких переважна більшість отримали одноразову допомогу і зайнялися підприємницькою діяльністю.