АКЦЕНТ

Уряд має намір у січні 2013 року прийняти програму активізації  вітчизняного виробництва

Про це повідомив Прем’єр-міністр Микола Азаров у соціальній мережі Фейсбук. Глава уряду нагадав, що 10 січня під час зустрічі з провідними економістами було оцінено поточну фінансово-економічну ситуацію у країні і перспективи на 2013—2014 роки.

«У найближчі півроку ми можемо прогнозувати певну стабілізацію зовнішніх факторів, і дуже важливо, щоб внутрішні фактори зростання у країні були максимально задіяні, аби використовувати цю ситуацію на зовнішніх ринках», — зазначив він.

Микола Азаров повідомив, що найближчим часом уряд розгляне і програму розвитку внутрішнього ринку, над якою напружено працюють усі міністерства разом з апаратом Кабміну. «Сподіваюся, що в січні ми її остаточно затвердимо, — сказав він, а потім відповів на запитання користувача соціальної мережі Фейсбук щодо ймовірного припинення виплати дотацій селянам на утримання молодняку великої рогатої худоби. — Їх буде обов’язково продовжено, тому я як Прем’єр-міністр офіційно запевняю і прошу давати мені відповідну інформацію, якщо десь ці виплати затримуються».

Новобудови українських міст здатні пожвавити реальний сектор. Фото Oлександра ЛЕПЕТУХИ

Зусилля скоординуємо  в європейський бік

Сказав Микола Азаров і про те, що уряд готовий зробити все необхідне для підписання угоди про асоціацію з Європейським Союзом у 2013 році. Даючи відповідь користувачеві соціальної мережі, він повідомив, що днями провів нараду за участю віце-прем’єр-міністрів і міністрів з виконання плану дій щодо роботи з Євросоюзом.

«Програма на цей рік дуже інтенсивна і вимагає координації зусиль багатьох міністерств і відомств. І тому всю роботу з координації проводитиму я як Прем’єр-міністр, піднімаючи рівень розв’язання проблем на найвищий рівень в уряді. Це показує нашу рішучість і готовність зробити все необхідне, щоб підписання угоди відбулося  цього року», — акцентував Микола Азаров.

За його словами, на цій нараді також розглядали питання щодо продовження співпраці України в рамках Світової організації торгівлі. Тож уже означено кілька компромісних варіантів, які українська сторона планує обговорювати зі своїми європейськими партнерами.

У Фейсбуці Прем’єр-міністр повідомив і про намір Кабміну розробити конкурентну стратегію розвитку авіаперевезень в Україні, аби мінімізувати ризик повторення проблемної ситуації, пов’язаної з компанією «АероСвіт».

При цьому Микола Азаров зазначив, що у світі банкрутство великих авіаперевізників відбувається доволі часто. «Прийняття рішення щодо цих проблем полегшується наявністю конкурентного середовища. Поле збанкрутілої компанії дуже швидко займає конкурент. Пасажири так чи інакше відчувають незручності, але вони компенсуються, і проблему можна розв’язати на користь конкурентнішого перевізника. Уже на новому етапі пасажири отримують певні переваги», — передає слова глави уряду департамент інформацій та комунікацій з громадськістю Секретаріату КМУ.

Завдання ж України — створити подібну модель у себе. Прем’єр акцентував, що на цьому шляху постає безліч проблем, та випадок із приватною авіакомпанією змусив уряд знаходити рішення. «І їх буде знайдено», — підкреслив він.

Київ будуватиметься  і далі

Наголос було зроблено й на тому, що Кабінет Міністрів продовжує політику розвитку Києва. І всі інфраструктурні об’єкти, які планували здати в експлуатацію у 2013 році, буде завершено, а не заморожено.

Даючи відповідь на запитання користувача соціальної мережі, Микола Азаров повідомив, що нещодавно відбулася нарада за участю віце-прем’єр-міністра з питань регіональної політики і голови Київської міської державної адміністрації, на якій розглянуто всі перспективні будівництва у Києві на 2013 рік. «Зараз усі вони перебувають на опрацюванні. Відповідні рішення буде прийнято найближчим часом. Але ми не змінили своєї політики розвитку Києва і твердо дотримуватимемося її», — акцентував він.

Окрім цього, йшлося про стабільність цін на соціальні сорти хліба. Глава уряду запевнив, що жодних підстав для їх підвищення немає. А окремо він акцентував на тому, що уряд підтримує стабільність за основними складовими собівартості виробництва соціальних сортів хліба. До цього Прем’єр додав: «Ціни на інші сорти хліба, зокрема здоби, регулює ринок».

У цьому контексті він говорив про дуже хороші прогнози на врожай цього року. Та це буде, якщо до весни не станеться жодних погодних катаклізмів.

Відділ новин
«Урядового кур’єра»