У Херсоні відбулася знакова для підприємств півдня України нарада. Її мета полягала у вирішенні питання, як забезпечити підприємства військово-промислового комплексу тими комплектуючими, які донедавна постачала країна-агресор. З’ясувалося, такі варіанти є.

«Ми мусимо бути сильними на всіх фронтах: на сході країни і на фронті соціально-економічного розвитку України, — зазначив голова Миколаївської облдержадміністрації Вадим Меріков. — Потенціал Миколаївської області просто колосальний. Вона посідає провідні позиції з виробництва валового регіонального продукту на душу населення в Україні. Підприємства мають величезний потенціал не лише в цивільній, а й в оборонній сферах. Це «Миколаївський бронетанковий завод», ДП НВКГ «Зоря»-«Машпроект», ДП «Миколаївський авіаремонтний завод «НАРП», «Тепловозоремонтний завод», заводи «Фрегат», «Екватор», «Дослідницько-проектний центр кораблебудування» і багато інших, які зможуть бути конкурентами і альтернативою російській військовій промисловості.

Херсонська область представила свій потенціал. Величезні можливості для реалізації оборонних програм продемонстрував лідер регіону — Каховський завод електрозварювального устаткування. Це єдиний із 12 заводів колишнього Союзу, який зберіг свою спеціалізацію і потужності. Унікальні проекти представило українсько-німецьке підприємство «Авіа-Про». Тут готові виробляти безпілотники для нашого війська. Якщо на Заході один безпілотник подібного зразка коштує від трьох мільйонів доларів, у Херсоні його виготовляють за 80 тисяч євро. Цікава пропозиція прозвучала від фірми «MONADO». Це підприємство спеціалізується на виробництві приладових панелей і бортових комп’ютерів для сільськогосподарської та іншої техніки. Жодних проблем переорієнтуватися на військову техніку. Запропонував свої можливості й Херсонський «Електромаш».

На Миколаївському бронетанковому заводі виробництво обходиться без імпортних поставок із країни-агресора. Фото з сайту wartime.org.ua

Нині багато підприємств завантажено роботою лише на 30—80%. Завдяки проекту, ініційованому Укроборонпромом, можна завантажити наші підприємства додатковою роботою. Тож буде створено нові робочі місця, зростуть надходження до місцевих бюджетів, буде реалізовано чимало нових науково-технічних проектів. Це важливо не тільки в межах України, а й регіонів-сусідів.

Загалом між Херсонською і Миколаївською областями налагоджується плідна співпраця в багатьох сферах: туристичній, оборонній, культурній. Вже в травні планується провести спільну нараду обласних рад оборони, де розглянуть важливі оборонні питання, пов’язані з безпекою громадян, будівництвом фортифікаційних споруд. Саме таке завдання поставив перед керівниками областей Президент України.

Одного з представників Миколаївської області — директора Миколаївського тепловозоремонтного заводу В’ячеслава Сімченка — особливо відзначило керівництво Укроборонпрому. Генеральний директор концерну Роман Романов заявив: «У нас дуже багато людей-волонтерів. А тепер є й підприємства-волонтери. Наприклад, Миколаївський тепловозоремонтний».

Результатом зустрічі стало підписання Меморандуму про розширення співпраці підприємств Миколаївської та Херсонської областей для виконання державного замовлення, програм соціально-економічного розвитку регіону та зовнішньоекономічних контрактів.

Керівник Укроборонпрому Роман Романов переконаний, що в України дуже великий промисловий та економічний потенціал: «У нас чудові кадрові та інтелектуальні ресурси. У нас є колосальний інструментарій для зростання економіки країни. Найближчим часом Україну чекає потужне промислове майбутнє, ми маємо бути до нього готові. І сьогодні ми пропонуємо покласти відправну точку розвитку і відродження промислового потенціалу України».