УГОДА
 

Вже тиждень між Україною та Ізраїлем діє безвізовий режим
 

Відтепер громадяни двох держав, які збираються на гостину, відпочинок чи лікування, в бізнесових справах, можуть відвідувати одне одного без додаткової бюрократичної процедури, перебуваючи в іншій країні безперервно до 90 днів протягом календарних 180-ти. Тобто, залежно від тривалості, таких поїздок може бути кілька на рік.

Надзвичайно зацікавлена в скасуванні віз ізраїльська влада. Адже, за її розрахунками, такий крок призведе до збільшення в 2011 році кількості українських туристів на 30-40 відсотків (минулого року Ізраїль відвідало 100 тисяч українців). А це, як порахували практичні ізраїльтяни, додасть у їхню економіку майже 100 мільйонів доларів.

У Києві також вітають скасування візового режиму й сподіваються привабити туристів та прикликати інвестиції. Щоправда, запросто поїхати зможуть не всі. Про деякі додаткові обставини та обопільні побоювання розповімо нижче.

Пакуймо валізи!

Сьогодні на землі обітованій пропонують гостям нарівні духовні висоти Єрусалима та найнижчу точку земної поверхні - Мертве море, розкопки древніх цивілізацій і сучасні міста, визнані курорти і бальнеологічні оздоровниці з мінеральними водами поблизу древніх римських бань. Звісно, відпочинок у цій країні обійдеться дорожче, ніж, скажімо, в розбурханому Єгипті. До речі, саме за рахунок перерозподілу туристичного потоку з цього напрямку може зрости кількість бажаючих відпочити в Ізраїлі вже в березні-квітні.

Туроператори до цього готові і обіцяють задовольнити будь-який смак. Короткий моніторинг сайтів турагенцій засвідчив: відпочинок у чотиризірковому готелі Хайфи протягом двох тижнів обійдеться вам у середньому півтори тисячі доларів. Можна знайти бюджетний варіант -найдешевша путівка з перельотом у обидва боки коштує близько 600 американських доларів (гарячі тури ще ніхто не відміняв!) Тим, хто хоче оздоровитися, також пропонують широкий вибір оздоровчих програм, модних процедур тощо.

Як зазначив на брифінгу прес-секретар МЗС Олександр Дикусаров, за домовленістю з ізраїльською стороною документами, що дають право на безвізовий в'їзд, є паспорт громадянина України для виїзду за кордон, чинний загальногромадянський закордонний паспорт нового чи старого зразків і службовий паспорт.

Тому, якщо ви маєте в кишені певну суму і хочете її витратити саме в Ізраїлі, - вам зелене світло. Щоправда, на думку експертів, безвізовий режим з Ізраїлем не дає повної гарантії в'їзду. Адже вирішальне слово - за прикордонними службами країни, яка має спеціальний безпековий режим, оскільки перебуває в конфліктній зоні.

Українські громадяни доводитимуть мету свого візиту, однак уже не посольству, а безпосередньо прикордонним службам Ізраїлю. За словами речника МЗС, громадяни держави, які в'їжджають до держави іншої сторони, згідно з угодою, зобов'язані дотримуватися законодавства країни перебування. Зокрема, це стосується наявності документів, які підтверджують мету поїздки, відповідне медичне страхування та фінансове забезпечення.

Раніше туристична віза до Ізраїлю обходилася у 150-180 грн. Отримати її вдавалося не всім. Скажімо, моя знайома - двадцятисемирічна незаміжня журналістка досі не може без заспокійливого розповідати про співбесіду з представниками посольства. Спеціальні візи мають отримати ті, хто знайшов чи хоче знайти в Ізраїлі роботу, або бажає навчатися. Залишаються особливі умови для в'їзду дітей: посольство Ізраїлю в Україні інформує, що проїзний документ дитини не дає їй права на безперешкодний в'їзд. Тож якщо дитина їде до Ізраїлю з батьками, відомості про неї мають бути внесені до паспортів батьків. Якщо дитина вписана у паспорт і їде у супроводі одного з батьків, то має бути обов'язковий дозвіл від другого.

У нас є Умань і Бабин Яр, у них - Єрусалим

Звісно хотілося б, щоб вітчизняна інфраструктура сягнула таких висот, як у Ізраїлі, і туристичний потічок перетворився на ріку. Але не менші надії покладаємо і на комерційну складову. Директор Інституту зовнішньої політики Григорій Перепелиця вважає, що найбільше виграє у цій ситуації ізраїльський бізнес, який досить швидко пристосовується до непривабливого інвестиційного клімату в Україні.

За словами знайомого підприємця, раніше за українську туристичну візу громадяни Ізраїлю платили 100 доларів та й квитки коштували дорого. Тому, обираючи можливість відпочити за помірну ціну, ізраїльтяни часто-густо вирушали до Румунії чи Болгарії. Тепер для них доступне лікування на наших курортах, які не розгубили своїх традицій і славляться професійними лікарями.

Ще один перспективний і водночас тривожний напрямок - збільшення кількості паломників. Щороку в певний час до Умані простують послідовники рабина Нахмана, до Києва приїздять нащадки невинно убієнних у Бабиному Яру, а наших громадян все частіше можна зустріти в Єрусалимі - вони бажають доторкнутися до святинь, створених християнами, мусульманами, а згодом і іудеями у цьому святому місті. Спрямувати цей потік у законодавче русло допоможе ухвалення окремого законодавчого акта, скажімо, про паломництво.

І насамкінець зазначимо, що встановлення безвізового режиму між Україною та Ізраїлем може позитивно вплинути на прискорення процесу відміни віз між Україною і країнами Євросоюзу. Сподіваємось, приклад демократичного Ізраїлю стане добрим знаком для євроспільноти.

РАДЯТЬ ФАХІВЦІ
 

Його величність Прикордонник
 

Першими спостереженнями щодо безвізового режиму між Україною та Ізраїлем з нашим кореспондентом поділилися в одному із столичних адвокатських об'єднань, яке надає юридичні послуги громадянам обох країн:

- Щойно наш співробітник повернувся літаком з Тель-Авіва і був свідком, як у Бориспільському аеропорту український прикордонник, не побачивши візи в паспорті громадянина Ізраїлю, ввічливо запитав: "Де збираєтеся зупинитися в Україні?", а відповідь ретельно занотував.

Так ось це і є нормальні цивілізовані відносини, визнана світова практика. Прикордонник відтепер найголовніша особа, яка контролює правила перетину кордону в аеропорту, каже адвокат Володимир Гальченко.

Найбільшу користь від нововведення отримали передусім представники бізнесу, у яких завжди обмаль часу, а бюрократична візова тяганина не сприяла розвитку підприємництва.

Виграли спортивні і мистецькі колективи, яким раніше було дуже складно оформити документи на всю групу, приміром, коли мали їхати баскетбольна команда чи хорова капела.

Водночас, звертаємо увагу читачів на такий момент: відсутність візи не дає права громадянам обох країн працевлаштовуватися. Шукаєш роботу - оформляй спеціальні документи.

Олена ШИЛОВА, співробітниця однієї з туристичних фірм також відзначає позитивні моменти запровадження безвізового режиму:

- Це сприятиме зростанню кількості гостей, туристів, подорожувальників з обох країн. Вже зараз ізраїльські авіаперевізники значно, до 200 доларів, знизили ціни на поїздку в Україну. Хоча в сезон вартість, очевидно, зросте, зважаючи на те, що бажаючих багато, а перевізників обмаль. Але це вже ринок. І вочевидь, українським і ізраїльським компаніям варто подумати про розширення маршрутів, як це зробила Росія: вже сьогодні вартість перельоту Тель-Авів - Москва удвічі нижча, аніж звідти до Києва.